Do domácího utkání Jihočeši nastoupili bez nemocného Luboše Voříška, ale už s uzdraveným Davidem Bílkem a dvěma zajímavými posilami ze Zlína, útočníkem Martinem Záhorou a bekem Nazarem Babčukem, rodákem z ukrajinského Kyjeva.

Zápas sice začal otočkou domácího Oty Lazorišáka, z níž trefil tyčku havlíčkobrodské branky, ale jinak měl favorit z Kotliny v první třetině výrazný tlak. Domácí brankář Tomáš Kubeš se proměnil v čaroděje, zaklel prostor své klece a častokrát zázračně odolal třeba i trojí dorážce. Předvedl několik fantastických zákroků a především díky němu platil po úvodním dějství bezbrankový stav.

Při vstupu do druhé části se hosté ani nemuseli na vedoucí branku nadřít. Na to, co se jim nevedlo po celou první dvacetiminutovku, jim stačilo 61 sekund z té druhé, když si Vajgar vybral chybně dobu na střídání a na Kubeše najednou jela celá útočná formace hostů sama – 0:1. Po vstřeleném gólu měli hosté tlak ještě větší, ale náskok nezvýšili.

V 26. minutě si vzájemně hokejkami nafackovali Miroslav Třetina a domácí bek Lukáš Stehlík, oba šli pykat za faul vysokou holí a od toho momentu se hra vyrovnala. A srovnalo se i skóre, když tým z Vysočiny také pustili tři hokejisty Vajgaru do souboje s gólmanem Jiřím Zvolánkem – 1:1. Autorem branky byl devatenáctiletý Jan Heřmánek.

Po gólovém úspěchu narostla domácím hráčům na chvíli křídla a klidně mohli i vývoj otočit. Šance na to měli Lazorišák a především Matyáš Hložek. Závěr druhé třetiny se odehrával zase před Kubešem, protože Vajgar nasbíral tři tresty v řadě. Náporu však odolal, i když hrál i ve dvojnásobném oslabení.

V třetí části měl zprvu blíže ke vstřelení vedoucí branky Hradec, jenže Martin Brabec před Zvolánkem ztroskotal na své nerozhodnosti a chvíli po něm vedení nezajistil ani Záhora, jenž neproměnil trestné střílení. Hosté byli druhé trefě nejblíže ve vlastním oslabení, v němž se třikrát dostali do brejku, aby v třetím případě Patrik Přidal orazítkoval tyčku Kubešovy klece. Po 60 minutách tedy zůstal stav 1:1.

Z prodloužení se odehrála jen půlka, než je ukončil Jevgenij Kondratěv, když Vajgar hrál ve třech. Prémiový bod tak putuje na Vysočinu.
„Je to výhra, bereme ji, i když je pouze dvoubodová. Vyhráli jsme naše čtvrté utkání v řadě. Zajímavostí je, že jsme zase nedostali gól z trestného střílení. Tohle bylo už třetí a pokaždé ho naši brankáři chytili, přitom pokaždé byl v brance někdo jiný. Vajgar hrál bojovně, teprve čas ukáže, zda jsme na jeho ledě bod získali nebo ztratili," uvedl kouč Bruslařského klubu Jan Totter.

„Získaný bod beru, Brod byl velký favorit, který nás několikrát dostal pod velký tlak, ale výborně chytal Kubeš. Kluci vidí, že naše práce někam vede, že můžeme hrát vyrovnané zápasy i s týmy z popředí tabulky. Ve hře byla vidět jistá zlepšení, lepší pohyb a organizace v obraně. Všichni, kdo dnes nastoupili, si zaslouží pochvalu," spokojeně konstatoval trenér Vajgaru Aleš Dvořák.

V 8. kole jede jindřichohradecký celek, který je se čtyřmi body na šestnácté příčce tabulky, v sobotu na led druhých Klatov.

J. HRADEC – HAVLÍČKŮV BROD 1:2 PP (0:0, 1:1, 0:0 – 0:1)
Branky a asistence: 29. Heřmánek (Šafář) – 22. Přidal (Vala, Endál), 63. Kondratěv (Třetina, Endál). Střely na branku: 21:42. Vyloučení: 8:6. Využití: 0:1. Rozhodčí: Battěk – Beránek, Oudes. Diváci: 385.
Vajgar: Kubeš – Port, Pípal, Kohút, Popelka, Stehlík, Jon, Babčuk – Brabec, Záhora, Hložek – Bílek, Lazorišák, Košťál – Šafář, Drda, Heřmánek – Lejčko, Kundrát.

Autor: Roman Pišný