Kádr českobudějovického týmu prochází výraznou proměnou a opouští ho hned šestnáct hráčů z loňského celku. „Není až tak důležité, kolik hokejistů odejde. Za prvé bylo v kádru dost hráčů. Za druhé byli někteří z nich na hostování, které jim skončilo. Klub s nimi dál nepočítal a nebyl o ně zájem ani z mé strany. Proč držet hráče, který tady nechce být a klub o něj nemá zájem,“ má nový trenér zcela jasno.

„Některým hráčům skončily smlouvy, některým hostování, tak jsme se s nimi rozloučili. Skončilo to na čísle šestnáct. Další dny ukáží, jestli to bylo správné rozhodnutí. Jelikož se ale nepodařilo naplnit cíl, který tady byl daný, tak nevidím důvod, aby tady někteří z těchto hráčů pokračovali,“ zdůrazní.

Václav Nedorost v Motoru končí.
ČEZ Motor výrazně obměňuje kádr, opouští ho hned šestnáct hokejistů



Jedním z hráčů, o které klub hodně stál, ale on se nakonec rozhodl odejít jinam, je útočník Václav Nedorost (podle informací Deníku by měl zamířit do extraligové Plzně). „S Vencou jsem mluvil několikrát. Nastínil jsem mu, co by znamenal pro tým i pro mě jako trenéra. Rozhodl se ale, že to půjde zkusit jinam. Mohu mu pouze popřát hodně štěstí,“ posteskne si nad odchodem ofenzivního lídra týmu.

Otazníky se vznášejí také nad gólmanskou otázkou. Klub opouštějí Ondřej Bláha (zřejmě Havířov) a David Gába (měl by asi působit ve Vsetíně). Zatím zůstává loňská jednička Petr Kváča. „Situace kolem gólmanů se ještě nedá pro veřejnost komentovat. Brzy se to ale dozvíte,“ spiklenecky se Prospal usměje. „Něco v plánu určitě máme. Nemůžeme hrát jen s jedním brankářem.“

Jasno ale není ani ohledně Petra Kváči, který byl loni draftován Coloradem, a hrozí tak jeho odchod do zámoří. „Petr Kváča má před sebou velké rozhodnutí. U nás má ale platnou smlouvu s klauzulí, která ho uvolňuje jedině do zámoří. Bude záležet na něm, jak se rozhodne a jak se bude vyvíjet situace s Coloradem,“ přemítá nový trenér Motoru.

O tom, jestli by byl Kváča i nadále gólmanem číslo jedna, je prý zatím předčasné hovořit. „To se teď nedá říct. Je teprve duben, což je strašně brzy na podobné úvahy. Ale je to samozřejmě gólman, který už tady má něco odchytáno. Myslím si, že svou práci v Motoru ještě nedokončil. Vedli jsme spolu nějaké rozhovory a on ode mě moc dobře ví, jaká je situace a jak se na ni dívám.“

Vladimír Škoda
Zkušený útočník Vladimír Škoda se bude prát o svůj další návrat do dresu Motoru



V médiích proběhla informace, že z Hradce Králové by se měl vrátit zkušený slovenský obránce René Vydarený. „Do konce dubna mají hráči platné smlouvy, takže k tomu se vůbec nedá vyjadřovat,“ slušně, ale rozhodně odmítne komentář.

V klubu kromě jiných už nepočítají s dvojicí zkušených českobudějovických odchovanců Filipem Novákem a Lukášem Květoněm. „Jsou to kluci, se kterými jsem hrál a něco prožil. Ale jako trenér jsem se rozhodl jít jinou cestou,“ vysvětluje odchod zmíněné dvojice.

V národním týmu prožívá Václav Prospal momentálně příjemné období. V přípravných zápasech na mistrovství světa v rámci Euro Hockey Challenge a Euro Hockey Tour ještě česká reprezentace neztratila v sedmi duelech ani bod. „Každá výhra potěší. Hlavně jsou důležité pro český hokej, protože se tady neustále omílá, jestli nám neujel vlak. Ale ať je to jak chce, tak jednotlivé týmy ještě nejsou v takových sestavách, v jakých budou na mistrovství světa,“ brzdí přílišný optimismus.

Generálkou na světový šampionát budou Švédské hokejové hry. „Tam už se sestavy jednotlivých týmů budou blížit těm, které pak budou hrát na mistrovství světa. Tím však nechci snižovat naše dosavadní výsledky. Vítězství jsou vždycky příjemná,“ usměje se.

Pod výhrou na Českých hokejových hrách v Pardubicích jsou výrazně podepsány výkony našich brankářů. „Všichni tři zachytali opravdu nadstandardně. Jsou to vynikající gólmani, což také prokázali. Bude hrozně těžké si z nich vybrat. To je ale pro nás trenéry příjemná starost.“

Petr Cirkl masíruje v kabině australského národního týmu Josefa Rezka.
Jihočech Josef Rezek je oporou australského národního hokejového týmu



Domácí turnaj ovládla česká reprezentace podruhé za sebou, a obhájila tak loňský triumf z českobudějovické Budvar arény. „Máme dobrý pocit z toho, že i když se vystřídal velký počet hráčů, tak jsme dokázali najít cestu k vítězství. I když předvedená hra, jak správně řekl hlavní trenér Pepa Jandač, měla v určitých pasážích velké nedostatky. Zatím nejsme schopni dát dohromady celých šedesát minut zápasu, aby by se nám líbil,“ podotkne.

V dresu národního týmu se objevila celá řada mladých hokejistů. „Mladí kluci přijeli s tím, že se chtějí poprat o šampionát. To je jasně dané. Trenéři nikomu nic neslibovali. Nikdy jsme to nedělali a nebudu to dělat ani tady v Motoru,“ zdůrazní. „Všichni se o to musí poprat. A je jedno, jestli je jim dvacet let nebo čtyřicet. Rozhoduje pouze výkonnost. A naší výhodou je široký kádr, takže máme z čeho vybírat,“ chválí si.

Přestože to v přípravě celkem klape, Prospal si netroufá odhadnout, jestli národní mužstvo může uspět na mistrovství světa v Dánsku. „Ještě nás čeká velká prověrka na Švédských hrách. Pak se uvidí víc. Navíc pořád sledujeme vývoj Stanley Cupu, kde se pro nás rýsují také nějaké možnosti posílení týmu. Uvidíme. Pokud hráči z NHL nepřijedou, tak se otevírá mnohem větší šance pro další mladé hráče. To je všechno teprve v jednání,“ nechce předbíhat.

Reprezentaci trošku tlačí bota v obranných řadách. „Tam bychom potřebovali doplnit. Teď vypadla Philadelphia, kde je Radko Gudas. Sledujeme také sérii mezi Washingtonem a Columbusem. Ve Washingtonu máme Jeřábka s Kempným, o které bychom měli zájem. Ale teď hrajeme s tím, co máme. Přemýšlet, jestli tým uspěje na mistrovství světa, na to je moc brzy,“ tvrdí.

Kondiční trenér hokejistů ČEZ Motoru František Bombic (vpravo) spolu odborným asistentem katedry tělesné výchovy Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Radkem Vobrem „týrají“ na rotopedu gólmana Petra Kváču.
Pro mladé hráče je priorita škola, tvrdí kondiční trenér František Bombic