Podílela se na ní řada soukromých zapůjčitelů, klub Motor nebo sportovní novinář Ladislav Lhota. K jejím zajímavostem patří i čestná tabule, kam se zapisují významní návštěvníci.

Hokej – budějcký fenomén
(90 let klubu) je výstava, kterou lze v Jihočeském muzeu navštívit až do 30. dubna. Vstupné činí 70 korun, se slevou 40 korun. K dostání je i kniha o hokeji ve městě.

Mezi posledními přidal svůj podpis český reprezentant ve sledge hokeji Zdeněk Klíma. V expozici jsou například i jeho reprezentační a klubový dres nebo speciální sáňky na nichž hrají sledge hokejisté. Různé památky na minulost sportu spojeného s ledovou plochou si s reprezentantem prohlížela i dcera Amálka, která je hokejovou fanynkou a pravidelně chodí na zápasy Motoru. „Jezdí se mnou i do Olomouce, do Karlových Varů,“ zmínil Zdeněk Klíma zájezdy fanklubu. Naznačil tím, jak pevné zázemí má tradice tohoto sportu v Budějovicích.

Sám obdivuje předválečné a válečné předchůdce. „Lidé měli jiné starosti. Byla válka, protektorát. A hokej to přežil, tým udrželi,“ zdůrazňuje Zdeněk Klíma a připomíná, že i materiálně to měli tehdejší hráči těžké. „Hokej byl v Budějovicích v jakékoliv době a v jakémkoliv režimu,“ zdůrazňuje Zdeněk Klíma a početnou obec příznivců sportu označil skoro za rodinu.

Na velkoplošné obrazovce se lze v muzeu podívat i na unikátní filmové záběry. „Pouštěli jsme si góly pana Pouzara,“ připomněl v expozici jednu z hokejových legend Jan Matějka z Českých Budějovic. Na výstavu přivedl syna Dominika z budějovických Lvů, aby se dozvěděl víc o oblíbeném sportu. „Hokej mě baví moc,“ konstatoval sedmiletý útočník, který chodí na trénink pětkrát týdně. Na expozici ocenil Jan Matějka porovnání dnešní doby a předešlých časů v Budějovicích. „Je vidět komplet od začátku celá historie,“ řekl Jan Matějka.

Vedle spousty medailí z mistrovství světa a moderní výstroje lze totiž v jednom rohu velkého sálu najít vedle sebe třeba současné i „pravěké“ vybavení hokejového brankáře.