Důvodem posunutí začátku zápasu o půl hodiny dopředu je termínová kolize s utkáním volejbalové extraligy mezi českobudějovickým Jihostrojem a ČZU Praha, které začíná v 19 hodin. Majitelé vstupenek a permanentek z hokeje mají vstup na volejbalový duel zdarma.

Proti Havířovu neodehrál českobudějovický tým nějaký exkluzivní zápas. V první třetině byl lepší a dvěma góly položil základ svému vítězství. „Chtěli jsme v první třetině dát nějaké góly, což se nám podařilo. To určilo ráz celého zápasu,“ přikyvuje i asistent trenéra Motoru Luboš Rob starší.

Ve druhé třetině šla úroveň zápasu dost citelně dolů a hokejoví labužníci si v Budvar aréně zrovna moc na své nepřišli. „Druhá třetina byla hodně rozháraná. Nechci říct z obou stran. Ale hra neměla plynulost a byla hodně rozkouskovaná. Šance, které byly, nevznikaly z převahy jednoho nebo druhého mužstva, ale spíše po chybách,“ všiml si Rob.

Zdeněk Čáp
Obránce Zdeněk Čáp vystřídal letos už čtyři kluby, Motoru chce pomoci k postupu

Až ve třetím dějství se podařilo jeho svěřencům odpor zarputilého protivníka definitivně otupit třetím gólem. „Ve třetí třetině se hra opět trochu srovnala. Oba celky měly momenty, ze kterých mohly dát gól. Naše třetí branka zápas víceméně rozhodla,“ zhodnotil utkání Luboš Rob.

Havířov sice bojuje o postup do play off, ale na jihu Čech toho moc nepředvedl. Bylo to z jeho strany jen čekání na chyby domácích, které se sice také dostavily, ale Kváča v brance Motoru byl nepřekonatelný. „Přijeli jsme bránit a hrát na brejky,“ potvrdil strategii hostujícího týmu i asistent trenéra Vojtěch Csabi.
S výkonem svého mužstva ale spokojen nebyl. „Udělali jsme spoustu chyb v defenzivě a nedali jsme gól. Když nedáte branku, tak nemůžete vyhrát a bodovat,“ nabídl jednoduchou pravdu.

Po hokejové stránce to nebyla ze strany Havířova skutečně žádná sláva. Ale v závěru o sobě dali hosté pořádně vědět v několika dost nesmyslných potyčkách, jejichž byli iniciátory. A dlužno dodat, že hráči Motoru si nenechali vůbec nic líbit a především kanadský bek Mitch Fillman sklidil pořádný aplaus za svou nekompromisní vítěznou bitku s Kalusem.

Jihostroj České Budějovice v extralize
Jihostroj jde do boje o postup, v pátek v Deníku rozhovor s manažerem

Hostující asistent se na tiskovce upřímně podivil dotazu, jestli se jednalo z havířovské strany o záměr vyprovokovat domácí hráče. „To v žádném případě. Podobné věci k hokeji patří. Žádný záměr to od nás nebyl,“ dušoval se. „Nikdo z nás trenérů neříkal hráčům, aby záměrně faulovali nebo něco podobného. Hokej je prostě hra tvrdých chlapů. Vyplynulo to ze hry. Ani domácí ani hosté se nedali, tak tam pár bitek bylo. Zbytek zápasu už se pak dohrával v klidu,“ neviděl v podrážděnosti svých svěřenců nic zvláštního.