Ten, kdo viděl jen prvních osm minut zápasu, by byl asi hodně překvapen, že mužstvem, které dostalo 11 gólů, je Vajgar. Úvod totiž vypadal, že desítku inkasuje tým od Sázavy. Hosté se jen bránili a se štěstím udrželi nulu. Šance domácích volaly po gólech, ale Milan Břečka, Martin Brabec a hlavně ze stoprocentní tutové možnosti Jiří Severa žďárského gólmana Jiřího Slámu nepřekonali.

Ještě po inkasované brance, jíž dal David Březina, Vajgar favorita zlobil. Severa vyrovnal a Josef Matoušek trefil tyč. Teprve góly na 1:2 a 1:3, který domácí dostali 54 vteřin před koncem prvního dějství při své přesilovce, určily, kdo bude zápasu vládnout.

A hned po 64 sekundách druhé části svoji převahu Plameny stvrdily čtvrtou trefou. Je vhodné připomenout, že na všech čtyřech brankách (2+2) se podílel útočník Březina. Třígólová ztráta donutila Vajgar, aby více myslel na ofenzivu. Šancí měl dost. Chvíli po polovině utkání Severa z přesilovky snížil na 2:4 a nutno dodat, že to byl gól zasloužený.

Jenže o 62 sekund později zužitkoval přesilovou hru i Žďár zásluhou Petra Štěpánka a poté už všechno šlo ráz na ráz. O minutu později hosté završili půltucet a z domácí branky se odporoučel Tomáš Kubeš. Jeho náhradník Vlastimil Marek udržel čisté konto jen 67 vteřin – 2:7.

V posledním dílu ještě Jihočeši Brabcovým gólem snížili, snažili se, ale marně. Vajgar poprvé v sezoně zaznamenal více střel než soupeř, paradoxně se to stalo v utkání, v němž protivník proměnil vše, nač sáhl.

Aleš Dvořák, trenér Vajgaru: „Prvních deset minut jsme měli tlak, mohli jsme dát dva tři góly. Dostali jsme obrovskou lekci z produktivity. Už první střela, co šla na naší bránu, skončila gólem. Výsledek možná neodpovídá obrázku hry."

Jaroslav Benák, trenér Žďáru nad Sázavou: „Začátek nám nevyšel, mohli jsme dost prohrávat. Začali jsme vlažně, trochu jsme to podcenili. Dobře to pro nás dopadlo, ale mohlo to být úplně jinak."

Pokud se v druholigové skupině Západ nebude hrát play-out o udržení (některé kluby poukazují na přílišnou ekonomickou náročnost a tak navrhují, aby pro týmy na 11. až 18. místě tabulky sezona skončila a nikdo by nesestupoval), o čemž by se mělo rozhodnout v nejbližších dnech, pak jindřichohradecké hokejisty v sobotu čeká už jen závěrečný duel tohoto ročníku na ledě Sokolova.

J. HRADEC – ŽĎÁR NAD SÁZAVOU 3:11 (1:3, 1:4, 1:4)
Branky a nahrávky: 14. Severa (Voíříšek), 33. Severa (Voříšek, Brabec), 45. Brabec (Severa, Voříšek) – 8. Březina (Rašner), 17. Březina (Vítek, Kovářů), 20. Gregar (Březina), 22. Lojek (Březina), 34. Kunstmüller (Střecha), 35. Štěpánek (Kaňka, Beneš), 36. Březina, 50. Štěpánek (Kunstmüller, Březina), 51. Střecha (Gregar), 58. Střecha (Gregar), 58. Vítek (Kaňka, Štěpánek).
Rozhodčí: Vokřál – Oudes, Vavruška. Diváci: 268. Vyloučení: 3:6.
Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Poměr střel: 31:22.
Vajgar: Kubeš (36. Marek) – Pípal, Matula, Port, Břečka, Straka, Matoušek, Kadlec – Brabec, Voříšek, Severa – Marcilis, Šesták, Heřmánek – Nestrašil, Košťál, D. Kohút.

Autor: Roman Pišný