Brněnské Sovy vstupovaly do zápasu se šňůrou pěti porážek v řadě. Celkově z posledních svých 20 zápasů základní části skupiny Východ vyhrály jediný! Přesto si na jihočeský celek věřily a odborníci jim v prognózách dávali za pravdu. Na ledě to podle toho také vypadalo.

Domácí tým měl velikou převahu, byl neustále nastěhován v obranném pásmu Hradce a střílel z každé pozice. Vytvářel si šance, když především Karel Benýšek, jenž jel sám na branku, měl možnost velikou.
V kleci hostů ovšem stál Michael Formánek, který chytá poslední dobou ve velké pohodě. Poradil si nejen s Benýškovým nájezdem, ale také s doťuknutím Ondřeje Stehlíka, tečí Ondřeje Látala a nebezpečnými ranami Patricka Brzobohatého a Jana Habrovce, jenž se do domácího mužstva vrátil na play-out.

Skvělý gólman Vajgaru všemu odolal, naopak na opačné straně kluziště Josef Novák pustil hned druhou střelu, která na něho směřovala. Vyslal ji pohotově David Kohút, jenž přesně zakončil svůj drzý individuální průnik. Další ránu Denise Heldáka zastavila tyčka Novákovy branky.

Po změně stran se na obrázku hry mnoho nezměnilo. Domácí Technika dál bušila do houževnaté defenzivy hostů, kteří ovšem už vedli 2:0, jelikož jejich první přesilovku zužitkoval Adolf Straka střelou od modré čáry. Další minuty pak opět patřily Formánkovi, jehož nepřekonal Jiří Čtvrtníček ani dorážející bek Vlastimil Odehnal.

Teprve chvilku před polovinou zápasu se Brno dočkalo, když Martin Biolek využil krásné nabídky P. Brzobohatého. Stejný hráč potom mohl i vyrovnat, ale Formánek si s jeho cizelérskou tečí šťastně poradil. Uspěl i proti Robinu Medkovi a vyloženou příležitost zničil i Peteru Bustinovi.

V závěru druhého dějství o sobě v útoku dal vědět i Vajgar, avšak Aleš Furch a Dominik Šalamoun v zajímavých pozicích Nováka, který na únorové Univerziádě v Kazachstánu dovedl reprezentaci Česka ke 4. místu, nepřekonali.

To se povedlo až Heldákovi v 7. minutě třetí třetiny, k němuž na více pokusů prostrčil puk D. Kohút – 3:1. Bylo to těsné poté, co Formánka při střele Ondřeje Švaňhala zachránila tyčka. Heldákova trefa Sovy konsternovala, byly jako opařené a už se na nic nezmohly.

Do šancí už se dostávali pouze Jindřichohradečtí. Měli je Furch a dvakrát David Jaša, jenž překvapil všechny i sebe, že skóre nenavýšil. Na čtvrtý gól si hosté počkali až do předposlední minuty, kdy se Brno pokusilo o power-play. Byl to Šalamoun, ke kterému se odrazil kotouč od Jakuba Pípala, pro borce z Černošic trefit prázdnou klec nebyl žádný problém – 4:1.

To, že si 32 vteřin před poslední sirénou hosté dali vlastní gól, nemohlo nic změnit na jejich radosti z vítězného vstupu do bojů play-out, které pro ně pokračují doma se Sokolovem.

Vlastimil Odehnal, trenér Techniky: „Takový zápas se hodnotí skutečně těžko. Myslím si, že nasazení a bojovnost tam z naší strany byla, nicméně byli jsme zbytečně nervózní. V první třetině jsme měli veliký tlak, ale nedali jsme gól. Hosté ho dali z de facto první střely. Musíme se vyvarovat chyb. je to jako play off, první bod jsme sice nezískali, ale ještě máme tři zápasy na to, abychom to zvrátili.“

Milan Mazanec, trenér Vajgaru: „Zápas přinesl hokej typický pro týmy z konce druhé ligy s málem dovednosti, ale velkou urputností. Brno bylo usilovnější, lépe bruslilo, hrálo s větším nasazením, bylo důraznější. Hodně střílelo, po dvou třetinách mělo třicet ran, my možná deset. Ovšem ve využívání šancí na tom Technika byla hůře. V poslední třetině se ukázalo, že po technické stránce jsou naši hráči šikovnější.“

Technika Brno – Vajgar J. Hradec 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
Branky a přihrávky: 29. Biolek (P. Brzobohatý, Vlček), 60. P. Brzobohatý – 18. D. Kohút, 23. Straka (Jaša, Šalamoun), 47. Heldák (Furch, D. Kohút), 59. Šalamoun (Pípal, Hrouda).
Vyloučení: 3:5, navíc T. Kohút (JH) 10 min. osobní trest. Využití: 0:1. Rozhodčí: Obádal – Goňa, Wesley.

Vajgar: Formánek – Tržil, T. Kohút, Růžek, Pípal, Bureš, Straka, Zderadička – Šalamoun, Hrouda, Jaša, Červený, Vantuch, Lazorišák, Jindra, Bílek, Beran, Furch, D. Kohút, Heldák.

Roman Pišný