Ukončení dlouhé nelichotivé série přinesla hokejistům Vajgaru dohrávka si Pískem. Nad jihočeským sokem zvítězili, což byla první domácí výhra po téměř 13 měsících. Předtím Hradec na svém ledě vyhrál naposledy 19. prosince 2015, kdy porazil Řisuty 7:5. Po 18 porážkách v řadě se věrní fandové konečně dočkali. V minulém kole Vajgar zvítězil v Českých Budějovicích nad David servisem 6:5. Dvou výher za sebou jindřichohradecké mužstvo dosáhlo již dávno, a sice v listopadu 2014. Na kontě  má nyní 9 bodů, to je stejně jako za celou minulou sezónu.

Zápas dvěma brankami otevřeli domácí hráči, kteří potrestali hrubé chyby bohorovně hrajících hostů. Po gólech Tomáše Bílka a Dominika Šalamouna tak KLH Vajgar v polovině sedmnácté minuty zaslouženě vedl 2:0. Škoda, že Písek stačil ještě před koncem první třetiny korigovat Filipem Vlčkem. Jeho gól byl sice hezký, ale přišel takříkajíc z čistého nebe.

Ovšem do druhého dějství nastoupili hosté tak, kterak se od nich čekalo už od úvodu. Sebevědomí měli posíleno tzv. „gólem do šatny" a ledovou plochu zcela ovládli. Brzy nejen vyrovnali, ale po dalších 52 sekundách opět Vlček už otočil vývoj na stranu hokejistů od řeky Otavy. Na stav 2:3 reagoval kouč J. Hradce Milan Mazanec oddechovým časem, avšak ani ten nápor hostů nestopnul. Třiatřicet vteřin po time-outu Jakub Šuhaj pohnul se skóre znovu – 2:4. Branku mu přichystala domácí defenzíva jako na zlatém tácu. Následně brankář Vajgaru Michael Formánek, jenž jinak velkou jistotou neoplýval, vyřešil situaci dvou na jednoho. Na chvíli tím písecký brankostroj zastavil, ale jen do 38. min., kdy Josef Urbanec zužitkoval přesilovku – 2:5. Do třetí dvacetiminutovky již Formánek nenastoupil.

Do domácí klece se postavil David Pírs, který už neinkasoval. Dlouho se zdála být tříbranková ztráta J. Hradce nedostižná, i když se Vajgar snažil sebevíc. Šance sice měli David Kohút a David Jaša, ale jakýsi tlak domácího celku byl jen platonický. Změnu přinesl až Jašův ekvilibristický kousek na konci 54. minuty, kdy v avizované výhodě zakončil v pádu přesně – 3:5. Od té chvíle patřilo kluziště Vajgaru, který začal hrát bez brankáře už 150 vteřin před třetí sirénou. Power-play pomohl umocnit písecký bek David Koutenský, jenž putoval na hanbu. Přesilovku 6 na 4 využil D. Kohút v momentu, kdy do vypršení 60 minut chybělo 116 sekund – 4:5. Vajgar toužil po vyrovnání, dál hrál s prázdnou svatyní, Písek se jen bránil. Avšak neodolal. Drtivý finiš neustál, v power-play inkasoval podruhé, znovu z hole D. Kohúta, jenž v čase 59:50 min. poslal derby do prodloužení – 5:5.

V pětiminutovém nastavení se hosté třikrát dostali do vyložené šance. Pírs ovšem čaroval nejen v prodloužení, nýbrž též v rozhodujících nájezdech, k nimž mač při plichtě dospěl. Mladík v jindřichohradecké brance ustál souboje s Urbancem, Jakubem Suchanem i Vlčkem. O vítězství Vajgaru tak rozhodla jediná, Šalamounem proměněná, penalta hned v první sérii – 6:5!

Milan Mazanec, trenér Vajgaru: "My pokračovali v podobném duchu jako v minulém utkání proti David servisu. Zpočátku jsme hráli zodpovědně, postupem času jsme od toho však upustili. Naše nasazení bylo poloviční, Písek chodil do přečíslení a šance využíval, protože svou kvalitu má, a to hlavně v podobě Vlčka, Urbance nebo Sýbka. Za stavu 2:5 jsme si v kabině něco řekli, udělali jsme zásah do sestavy a vyměnili brankáře. S novou chutí a novým elánem jsme šli do třetí třetiny. Začali jsme vlastně hrát nový zápas, šli jsme víc do těla, bylo tam i více střelby a vyšlo nám také power play, kdy jsme vstřelil dva góly a vyrovnali. Na naší straně konečně také stálo štěstí."

Karel Slabý, trenér Písku: „Za stavu 5:2 jsme přestali hrát. Byli jsme si vědomi, že máme lepší manšaft a měli bychom vyhrát, ale od zmiňovaného stavu naši hráče soupeře podcenili a začali to flákat. Některé hráče jsem musel nechat sedět, a to i ty klíčové. Nechtěli bránit, hráli jen dopředu a nakonec se to vymstilo. Domácím vyšlo power play a v prodloužení je podržel gólman. Bod je pro nás velkým zklamáním."

V sobotu se jindřichohradecký tým, který zůstává v tabulce na poslední příčce, představí znovu na svém ledě, kde přivítá pátý Kolín (18 hodin).

J. HRADEC - PÍSEK 6:5 SN (2:1, 0:4, 3:0 – 0:0 – 1:0)
Branky a asistence: 8. Bílek (Svatuška), 17. Šalamoun (Lazorišák, Jaša), 54. Jaša (Lazorišák), 59. D. Kohút (Bureš, Jaša), 60. D. Kohút (Jaša, Lazorišák), 65. Šalamoun (SN) – 19. Vlček (Procházka), 27. Drda (Rod), 27. Vlček (Procházka), 28. Šuhaj (Suchan), 38. Urbanec (Šuhaj, Kozák).
Střely na branku: 27:30. Vyloučení: 2:4. Využití: 2:1. Rozhodčí: Vokřál –Svatopluk, Ovsík, 225 diváků.
Vajgar: Formánek (41. Pírs) – Pípal, Tržil, Bureš, Straka, T. Kohút, Růžek – Červený, D. Kohút, Heldák, Vantuch, Jaša, Lazorišák, Šalamoun, Beran, Svatuška, Hrouda, Bílek.

Autor: Roman Pišný