Po dvou porážkách s extraligovou Plzní tentokrát Jihočeši potěšili své početné fanoušky premiérovým vítězstvím. Nic na tom nemohl změnit ani fakt, že Kazaši rozhodně nedosahovali kvalit Škodovky, která se v Budvar aréně představila v úterý. „Pavlodar především nebyl tak agresivní jako Plzeň. Na některé věci jsme tak měli více času,“ všiml si asistent trenéra Prospala Aleš Totter.

Motor držel opratě utkání pevně v rukou od jeho samotného úvodu. „Chytili jsme začátek. Ve hře jsme dominovali a byli jsme lepší,“ přikyvuje asistent. „Sbírali jsme odražené kotouče a dostávali jsme se první na mantinel. Potvrdili jsme převahu i pěknými góly,“ nešetřil tentokrát jinak často kritický trenér chválou.

Nelíbil se mu pouze závěr zápasu. „Utkání jsme dohrávali dost ledabyle. Málem jsme Honzovi Strmeňovi v brance pokazili jeho první nulu v Budějovicích. Ale jinak v utkání byly z naší strany věci, na které dbáme. Agresivita, dobruslování a přečíslování v obranném pásmu. Fungovala podpora mezi hráči. Náš výkon byl z dosavadních tří odehraných zápasů nejoptimálnější,“ míní.

Výkon vítězů byl opravdu velice slibný. „Hrálo se v solidním tempu. Je dobře, že nás čekají další kvalitní soupeři. S Lincem to bude odlišné než s Pavlodarem. prověří nás zase v jiných věcech. Kvalitu má i německý tým Lausitzer Füchse a o Chabarovsku je zbytečné se bavit. Hrozně pozitivní je, že z pěti zbývajících zápasů hrajeme čtyřikrát doma a nemusíme moc cestovat,“ chválí si Totter.

Ve výborné formě vstoupili do sezony oba gólmani Motoru Jan Strmeň a Petr Kváča. „Chytají dobře a dodávají tak klid střídačce i ostatním hráčům. Že si věří, je vidět i při rozehrávce, což ocení i diváci. Mají sebevědomí, které přenášejí na tým. První nula pro Honzu Strmeně v novém působišti je samozřejmě bonus.“

Velice dobře se při své premiéře uvedl kanadský útočník David Gilbert. A to nejen proto, že se dokázal prosadit i střelecky. „Měl chuť a pracoval na obou koncích hřiště. To je důležité a pro tým byl přínosem. Ptal se na systém hry, prosadil se i v koncovce a jeho lajna byla na ledě vidět. První dojem je solidní, ale uvidíme v dalších zápasech. Cítíme z něj, že by tady rád byl, což je důležité. Ale jak nikoho po prvním zápase nezatracujeme, tak jeho nebudeme nějak přechvalovat,“ zdůrazní.

Divácká kulisa byla na přípravné období opět parádní. Na Pavlodar dorazily více než dva tisíce fanoušků. „Parádní kulisa. V první lize by většina týmů byla za takové návštěvy šťastná na mistráky. Nám takhle lidi chodí už v přípravě. Musíme pro ně udělat maximum, abychom tady hráli ještě poslední víkend v dubnu,“ přál by si Aleš Totter postup do baráže. „Budějovice jsou hokejové město a na extraligovou mapu patří,“ dodá.