S první polovinou dlouhodobé části se Jihočeši rozloučili parádním výkonem a vítězstvím 4:1 na stadionu svého největšího rivala v boji o čelo tabulky Kladna. „Bylo to pro nás skvělé utkání. Plný dům, retro zápas, který měl extraligové parametry. Hrálo se ve výborném tempu, k čemuž přispěly oba týmy. Byli jsme efektivnější a myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Kladno hrálo výborně, ale řekl bych, že jsme o kousíček byli lepší a jistější na kotouči," stručně se ještě ohlédl za vydařeným sobotním mačem asistent trenéra Martin Štrba.

Hosté se představili v červených dresech se znakem Budvar na prsou. „Tyhle já jsem jako hráč ještě nezažil," usměje se Štrba. „Naskočil jsem až do těch dalších. Ale pěkné byly."

Základní část WSM ligy dospěla do své první poloviny. Motor se usadil na čele tabulky, přestože má k dispozici ještě prosincovou dohrávku s Jihlavou. Štrba se zamyslel nad tím, jak se zatím daří plnit tři hlavní předsezónní klubové cíle. Zisk co největšího počtu bodů, kvalitní hra a zařazování vlastních mladých hráčů do sestavy.

„S postavením v tabulce a s bodovým ziskem jsme spokojeni," pozitivně začíná asistent ohlédnutí za první půlkou soutěže. „Předvedená hra se průběhem sezony zlepšovala a vygradovalo to v utkání proti Kladnu. Vynikající byl už náš první vzájemný zápas v úvodní čtvrtině. Je to dané i soupeřem a hlavně tím, jak se kluci na takové utkání připraví mentálně. Po fyzické stránce je to v pořádku i v zápasech venku. Vždycky nám tam ale chybělo větší nabuzení, což na Kladně bylo, a proto jsme také vyhráli," konstatuje asistent.

Zařazování vlastních mladíků je také jednou z priorit klubu. „Snažíme se vytvářet na hráče určitý tlak, aby nebyli uspokojení. Točili jsme sestavou a někteří hráči zůstali i na tribuně, což nenesli nejlépe. Přitom to ani nebylo z důvodu špatných výkonů. Často to odnesli i zkušení hokejisté. Kluci už si na to ale zvykli a jejich přístup je o hodně lepší, než byl třeba na začátku sezony. Věříme, že je to správná cesta. Ale teprve uvidíme, jak to bude dál," přemítá Štrba.

V brance dostal na Kladně příležitost mladík Kváča, jenž byl stažen z hostování v Benátkách nad Jizerou, a podal excelentní výkon. „Když se u nás před sezonou nevešel do sestavy, tak se ozvaly Benátky s tím, že tam bude chytat. To se ale nestalo, protože tam jezdili gólmani z Liberce, Sparty a Mladé Boleslavi. Prostor v Benátkách nedostával. Má šanci dostat se na mistrovství světa dvacetiletých. Proto jsme se rozhodli, že ho stáhneme a ten prostor dostane u nás," komentuje Štrba situaci na brankářském postu.

Podobný problém, který postihl Kváču, by ale mohl postihnout dalšího českobudějovického brankáře Ondřeje Bláhu, jenž odešel hostovat právě do Benátek nad Jizerou. „Bylo nám řečeno, že už tam extraligoví gólmani jezdit nebudou. V Liberci je zraněný Lašák, takže Ondra bude plnit roli dvojky v extralize v Liberci a v Benátkách by měl pravidelně chytat první ligu," nabízí Štrba ideální scénář.

V zájmu Motoru je, aby byl Bláha připravený na návrat. „Uvidíme, jak to v Benátkách skutečně bude. Pokud by Petr Kváča odjel na dvacítky, tak bude měsíc mimo a neměli bychom druhého gólmana. Proto potřebujeme mít Ondru rozchytaného," přeje si asistent.

Poprvé v dresu Motoru nastoupil na Kladně americký útočník Ben Walker a nevedl si špatně. „Určitě nezklamal. Také vzhledem k tomu, že nebyl čtrnáct dní na ledě. Měl pouze jeden trénink a pak rovnou naskočil do tak těžkého zápasu. Podal výborný výkon. Měl by pro nás být posilou," je trenér přesvědčen.

Zlepšený výkon podala i druhá nová tvář Dominik Volek. Tady už ale Štrba takové nadšení nesdílí. „Neodehrál špatný zápas, ale teprve uvidíme, jak se bude dál vyvíjet jeho chuť a zápal pro trénink. Jak už jsem jednou říkal, je to jenom na něm. Jeho přístup musí být úplně jiný," zdvihá varovně ukazovák.

Na marodce před zápasem na Slavii zůstává kanadský obránce Fillman. „Už pracuje na kondici, ale do hry ještě připraven není," informuje Štrba.

Chybí také Luboš Rob, u nějž ale naštěstí není situace tak vážná, jak se zdálo. „První prognózy se naštěstí nepotvrdily a nemusí s ramenem na operaci, za což jsme rádi. Má to jen naražené a měl by mít jen maximálně zhruba desetidenní pauzu," s úlevou v hlase konstatuje trenér.

K dispozici už by měl být obránce Ján Mucha, jenž by měl být definitivně fit po zlomenině žebra.