SLOVO DALO SLOVO

S japonským orchestrem Sapporo Wood Winds Orchestra Japan vedeným uznávaným klarinetistou Hyroyukim Sato se podle vedoucího a člena prachatického souboru Jana Hovorky Klarinetový soubor Prachatice setkal dá se říci náhodně. Stalo se to před dvěma lety na pražském mezinárodním festivalu Young Bohemia. „Po skončení našeho bloku jsme prohodili pár slov a vzájemných gratulací a tím tehdy vše skončilo,“ vzpomíná Jan Hovorka na vzájemné sympatie. „Nyní po čase se orchestr ozval s tím, že by měl zájem uspořádat společný projekt u násv České republice,“ vypráví vedoucí Klarinetového souboru a dodává: „Slovo dalo slovo.“ Naplánovali tedy dva ojedinělé koncerty.

HNED DVAKRÁT

Jeden se uskuteční v Praze, a to tento pátek 23. srpna v 11 h v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, kde ještě navíc vystoupí orchestr Praga Synfonieta. Dva dny poté, v neděli 25. srpna, si spojení dvou těles poslechnete i v Českém Krumlově od 14 h v městské knihovně v Prokyšově sále. Uslyšíte velikány světovéi české hudby jako Debussyho, Smetanu, Bizeta. „A také modernější skladby oblasti swingu a filmové hudby. Zkrátka od klasiky až k současnosti,“ láká Jan Hovorka.

Klarinetový soubor Prachatice získal 20. zlaté ocenění na festivalu v Bratislavě.
Prachatičtí klarinetisté získali dvacáté zlato

Hraní s pětadvacetičlenným japonským orchestrem je pro kvarteto se zpěvačkou něčím zcela jiným, než dosud znali, proto je spolupráce prý velice lákavá. Znovu se setkají až na koncertě. „Zkoušíme každý zvlášť a setkáme se až na pódiích, každý se svým programem,“ vysvětluje Jan Hovorka. Členy uskupení považuje za dobrou partu a každotýdenní letitá praxe zkoušek je prý zábavou.

Sapporo Wood Winds Orchestra Japan.Zdroj: Archiv Sapporo Wood Winds Orchestra Japan

Sapporo Wood Winds Orchestra Japan. Foto: Archiv Sapporo Wood Winds Orchestra Japan

Klarinetový soubor Prachatice za téměř 13 let procestoval domácí scénu a koncertoval často v zahraničí. Získal významná ocenění na mezinárodních soutěžích. „Důležité je ale mít radost z hudby a předávat hezké pocity kontaktem s našimi posluchači,“ vysvětluje hlavní smysl hraní Jan Hovorka a věří, že se následující koncerty zařadí k těm, na které se nezapomíná.