„Každá nabídka hrát pro posluchače z rodného města je pro mě velkou ctí a moc si jí vážím,“ nechal se slyšet rodilý Budějčák a vysvětluje k místu: „Katedrála sv. Mikuláše je nádherná s výbornou akustikou. A tak město navrhlo nahrát koncert právě odsud. Tam hraji vždy velmi rád a k vánočnímu koncertu se hodí ze všech nejvíc.“

Protože se turné v této době nedá naplánovat, když není jisté, jaká opatření ještě přijdou a kdy se budou moct umělci vrátit na pódia, věnuje se Pavel Šporcl nyní hraní online.

Při koncertě z katedrály se podle virtuosa můžete těšit na ty nejkrásnější vánoční skladby z jeho alba Vánoce na modrých houslích. „Zazní například Tichá noc, Rolničky, Narodil se Kristus pán, také moje vlastní skladba Modlitba, kterou jsem složil pro své vánoční album, a další,“ nastiňuje houslista. Na koncertě uslyšíte „virtuální“ hosty. Z natočeného hudebního základu ho doprovodí Královská liverpoolská filharmonie. „A ve skladbě Alla Trepack zahraju sám se sebou,“ přibližuje koncert, který si pustíte na www.c-budejovice/advent (odkaz bude teprve zprovozněn – pozn. red.) na čtvrtou adventní neděli 20. prosince od 18 hodin. „Od té doby bude kdykoliv ke zhlédnutí zdarma,“ slibuje umělec.

Do škol opět nastoupili po několikatýdenní přestávce ve středu 25. listopadu 2020 maturanti. Na snímku vchod do Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Dukelské ulici v Českých Budějovicích.
Maturanti se vrátili i na Budějovicku, další parta zaplnila lavice

Vánoce pro Pavla Šporcla znamenají především čas strávený s rodinou. „S mojí ženou Bárou a našimi dcerami dodržujeme tradice, hrajeme společně koledy a zpíváme,“ líčí. A jaká je jeho nejoblíbenější koleda? „Těžko říct, mám jich oblíbených spoustu. Ale zůstaňme v Čechách. Takže řeknu Narodil se Kristus pán,“ odpovídá houslový virtuos.

Pavel Šporcl

Pochází z Českých Budějovic.
Hraje na světových pódiích, popularizuje a propaguje klasickou hudbu.
Hraje na modré housle, které k němu neodmyslitelné patří. „Je to skvělý nástroj, který přímo pro mě postavil náš nejlepší houslař Jan Špidlen. Mají báječný zvuk a já je mám opravdu rád,“ říká houslista.
Nedávno vydal knihu s názvem Můj život (nejen) s houslemi. Rozhovor s umělcem zaznamenal Václav Žmolík.