Její první myšlenka směřovala k sestře Kamile, která jí speciálně pro tento večer předem darovala tričko se třemi Tháliemi. „Řekla jsem si: To není možné, ona měla zase pravdu!“ vypráví. Zpěvačka byla po obdržení trička totiž v šoku, že tomu sestra tolik věří. „Dokonce mi bylo líto, že když to nevyjde, tak to bude i pro ni zklamání. Moje sestra je jedinečná a udělá pro svou rodinu všechno,“ usmívá se Jana Šrejma Kačírková, která chtěla sestře udělat radost a tajně si tričko pod sako vzala. „To aby byla ráda, že ho tam tuší, i když ho neodkryju,“ líčí dál zpěvačka a pokračuje: „To, že se to podařilo se vším všudy, je báječné a já jsem ráda, že jsem tomu nejdříve nevěřila, protože o to to bylo krásnější.“

Oceněna byla Jana Šrejma Kačírková za roli Julietty. „Byla to vlastně dvojrole, protože jsou to dvě opery v jeden večer,“ vysvětluje. Julietta je podle ní mladá snová dívka trochu z jiného světa. „Něžná, pohybující se téměř jako ve snu s krásnou hudbou Bohuslava Martinů,“ přibližuje.

Herečka Hana Bauerová
Jihočeské umělkyně zabodovaly a získaly Ceny Thálie

V druhé části opery Lidský hlas ztvárnila postavu Ženy Ellen, která mluví naposledy telefonem se svou láskou. „Bylo opravdu zajímavé, náročné, ale vlastně překrásné zažívat tolik emocí každý den ve zkušebně. Měla jsem pocit naprostého využití na jevišti,“ říká pěvkyně. „Sedět“ musela nejen francouzština, ale i nesnadná hudba. „Ale hlavně ty nervy, které prostě musí člověka poslouchat, aby mohl strávit sám se sebou na jevišti tři čtvrtě hodiny, činí tuto roli jedinečnou a pozoruhodnou,“ přibližuje zpěvačka a dodává: „ Já jsem v ní a s ní šťastná, neklidná, rozervaná, zoufalá, hysterická, vyrovnaná a odevzdaná. Pro mě to byla krásná výzva, která se proměnila v to nejvyšší ocenění.“

Letos na předávání Thálií kvůli koronakrizi Jana Šrejma Kačírková nemohla, tak sledovala přenos z Vidova se svojí rodinou. Seděla ve svém vidovském obýváku a mluvila při předávání cen přes kanál Teams, prostřednictvím něhož se učí její dcera. Po předávání měla rodina pro Janu Šrejmu Kačírkovou přípitek. „Ještě dlouho potom, co jsem dostávala krásné gratulace, mi docházelo, co se vlastně stalo,“ vzpomíná.

Sopranistka Jana Šrejma Kačírková, která se narodila v Českých Budějovicích, získala již čtvrtou Jihočeskou Thálii.
Diváci mají nejraději Mařenku

Herecká asociace ocenila sopranistku již potřetí. „Začínám si myslet, že to není náhoda,“ uvažuje Jana Šrejma Kačírková. „Důležitá věc je, že mám štěstí na krásné role, které mi divadla svěřují s tím, že mi věří. To už samo o sobě je pro mě velké ocenění,“ tvrdí zpěvačka. Kam si ceny dává? „Po získání druhé Thálie jsem si říkala, že bych potřebovala ještě třetí, abych podělila mamku a babičku. Jednu mám v Praze, druhá je u krbu u rodičů a třetí bude na poličce u babičky. No a tím pádem jedeme dál a ještě by byla třeba jedna pro sestru,“ směje se.

Děti zřejmě brzy začnou chodit do školy a sopranistka začíná zkoušet v Jihočeském divadle, odkud ji dobře znají i Jihočeši. Připravuje zde novou inscenaci P. I. Čajkovského Jevgenij Oněgin. „Pro mě tudíž už zase začal řád,“ vysvětluje. Přijdou zase online koncerty, třeba ze statku, jako na jaře? „Pokud ano, budou to asi koledy nebo písně, které se týkají přicházejícího vánočního období,“ uvažuje zpěvačka.