Knihou roku 2013 je román jihočeského spisovatele Jiřího Hájíčka Rybí krev, který vydalo nakladatelství Host. Hájíčkova kniha získala ve středu večer hlavní cenu v prestižní soutěži Magnesia Litera, jež popularizuje literaturu. Na Nové scéně další ceny v soutěži dostali autoři, překladatelé či nakladatelé, kteří zvítězili v některé z osmi kategorií.

Hájíček se v románu Rybí krev vrací k tématu venkovské prózy a prostředí jižních Čech, tentokrát do doby přelomu 80. a 90. let, která přinesla velké společenské změny.
Stavba elektrárny v Temelíně a přehrady Hněvkovice připravila o domov mnoho rodin. Autor sleduje některé z nich očima Hany, která se vrací do polozatopené vsi po 15 letech z ciziny. Elektrárna a marný boj obyvatel proti ní jsou kulisami pro dramatické mezilidské vztahy, příběhy obyčejných lidí v neobyčejné situaci, vyprávěné tradičním způsobem, uvedla o románu porota.

Hlavní cena je spojená s odměnou 200 000 korun. Pro letošní ročník pořadatelé získali sponzory i pro kategorie dětské knihy, literatury faktu a objev roku, vítězové dostávají po 30 000 korun. (čtk, vkc)