Vše, co jste doposud nevěděli o historii pohřbívání a hřbitovů v Jindřichově Hradci, a ještě něco navíc se dozvíte ze stránek nové knihy Svatá pole hradecké autorky Sabiny Langerové.

„Kniha vznikala velmi pomalu, asi pětiletým sbíráním dat a informací nejen v jindřichohradeckých archivech. Mám to štěstí, že žiji v samém centru starobylého města, kde historie obklopuje člověka ze všech stran, na zemi i v podzemí. Šlapeme po místech, kde žili v dávnověku naši předkové a kde nejen žili, ale také byli pohřbeni, a to nejen na místech k tomu určených, ale i dnes ztracených, na polních cestách nebo na okrajích lesů,“ vypráví jindřichohradecká spisovatelka.

Sabina Langerová z Jindřichova Hradce je autorkou historické kuchařky zvané Žahúři v Jindřichově Hradci.
Víte, jak uvařit žahour, kašišvandu nebo gramatiku?

Součástí Svatých polí je podle jejích slov také archivní materiál o sociálně-zdravotních zařízeních pro obyvatele města u Vajgaru už od dob prvních panovníků, pánů z Hradce.

„Tuto mozaiku doplňují další historická fakta o válkách, vojenských taženích, ale i o epidemiích, které naše město v minulosti postihovaly. Kniha je míněna jako mozaika událostí v daném kontextu a přiblížení běžného života našich předků,“ doplňuje Sabina Langerová.

Druhou knižní novinkou, tentokrát z pera Simony Bohaté, je titul Máňa a my druzí. Na stránkách knihy čtenář zavítá do Prahy 60. a 70. let minulého století.

Sabina Langerová z Jindřichova Hradce je autorkou historické kuchařky zvané Žahúři v Jindřichově Hradci.
Víte, jak uvařit žahour, kašišvandu nebo gramatiku?

„Nestačí, že vám doma uháčkovali šaty z chemlonu a že vás ve škole nutí nosit pionýrský šátek, ještě o vaši výchovu zápolí velice neortodoxní babička Máňa a mladá maminka Aranka. Zdálo by se, že tím výčet strastí dětství v Praze 60. a 70. let pro malou Simonu končí, jenže pak mi došlo, že budu nosit brýle už nafurt,“ říká anotace příběhu o dětství.