Vedení města poukazuje na jeho započaté aktivity Na Kopečku, kde má pronajatou historickou vodárenskou věž.

„Doktor Miroslav Klečka přišel s nápadem, že tam vybuduje Galerii buddhistického umění, protože věž svým tvarem připomíná mongolskou jurtu. Zdá se nám to jako zajímavé zpestření kulturní nabídky ve městě,“ uvedl místostarosta Zdeněk Mráz.

V současné době tam podle jeho slov nový nájemce provádí úpravy na vlastní náklady. Také v Novém dvoře bude prostor pro představení asijské kultury, zejména kulinářské.

„Vše závisí na investicích mongolských partnerů, ale rádi bychom, aby byly práce hotové koncem příštího roku. Nebyla to levná investice do nákupu, takže bychom rádi, aby nastal ekonomicky vlastní život objektu co nejdříve,“ vysvětlil Miroslav Klečka. Podle jeho slov chtějí vnější opravy Nového dvora vést ve stejném stylu, jako je vedlejší již opravená část.

Investice

Za jednu budovu Nového dvora včetně pozemků městu totiž zaplatí 5,75 milionu korun a za druhou 3,5 milionu korun. „Smlouva je již podepsaná, takže je vše v pořádku,“ uvedl starosta Jan Váňa. Schválení prodeje však předcházela na veřejném jednání zastupitelů diskuze ohledně využití zmíněných objektů.

Využití budov

„Byty v přední části areálu budou zrekonstruovány. Ve spodní části stáje by měla být mongolská restaurace, v horní části střešní ubytování, v zadní části prodejna zdravotních doplňků, léčivých bylin, čajů a zboží spojeného s Mongolskem a Čínou,“ vysvětloval zastupitelům místostarosta Zdeněk Mráz.

Mělo by tam dále podle jeho slov vzniknout také kongresové centrum a školící středisko. Hlavním cílem je rozšíření nabídky služeb, které v Třeboni nabízeny ještě nejsou.

Na protesty zastupitele Jiřího Houdka, který připomínal jako nejlepší způsob využití prostor pro základní uměleckou školu, uvedl, že kraj jako její zřizovatel nemá zájem budovat nové školy.
V současné době pokračují práce ve vodárenské věži, kde vzniká Buddhisticko-lámaistické centrum. Jeho součástí bude i nedaleký dům, kde dříve sídlily městské lesy. Ten zmíněný podnikatel také odkoupil a nyní jej opravuje.

100. výročí věže

„Pracuji 33 let v Mongolsku a dalších asijských zemích, takže bych chtěl tamní kulturu představit i u nás,“ uvedl Miroslav Klečka.
Ohledně vodárenské věže přislíbil vedení města, že ještě letos na podzim otevře expozici v jejím prvním patře, která bude věnovaná jejímu 100. výročí. Buddhistická expozice bude přístupná lidem ve vyšších patrech zřejmě koncem příštího roku.