„Spojit jména Salvador Dalí a Václav Chochola v logickou výstavu těchto geniálních umělců v Muzeu fotografie v Jindřichově Hradci – to byl můj záměr od okamžiku, kdy jsem na Floridě vstoupila na několik hodin do muzea Salvadora Dalího,“ uvedla výstavu její kurátorka Pavla Slancová, která poděkovala Muzeu fotografie za to, že ji bylo umožněno dát smysluplně dohromady umění fotografické, výtvarné a pohyblivé. Muzeum fotografie a moderních obrazových médií je podle ní ideálním místem pro toto spojení.

Zásadní postavení surrealistického mága Dalího v evropské kultuře 20. Století a mistra portrétní fotografie Chocholy v jeho disciplíně je neoddiskutovatelné, a proto jistě nebyla náhoda, že se tito dva muži v roce 1969 v Paříži potkali a svědectví tohoto setkání si můžeme připomínat legendárními černobílými fotografiemi navždy.

Výstava fotografií je doplněna řadou grafických prací a drobnými plastikami od Salvadora Dalího. Grafické práce byly zapůjčeny z německých a francouzských soukromých sbírek. Jde o prodejní výstavu a součástí je i promítání dvou malometrážních surrealistických filmů – Zlatý věk a Andaluský pes.

Vernisáže se zúčastnila i dcera Václava Chocholy Blanka Chocholová, která zavzpomínala na to, jak jí její otec o setkání se Salvadorem Dalím vyprávěl. Chochola se s Dalím setkal v Paříži, kde pracoval v době, kdy zde pobýval i známý umělec. Dohromady je svedla náhoda.

Na prvním setkání udělal Chochola čtyři fotky, při příští návštěvě fotografie Dalímu přinesl a ten z nich byl nadšený: „Běhal s nimi po salónu apartmá z jednoho rohu do druhého a freneticky opakoval, že jsem bell fotograf – vyfotil jsem ho při tom. Vejce uvařené natvrdo nebyla jediná rekvizita, po pózování s mými fotografiemi se Dalí chopil českého časopisu Ahoj na sobotu, který mi manželka poslala a kde byla publikovaná má reportáž z Paříže,“ popsal podle Blanky Chocholové setkání s Dalím Václav Chochola.

Celkem v Dalího pařížském hotelovém apartmá uskutečnil Chochola osm fotografických setkání. „Salvador Dalí mi připadal permanentně v transu, všemu věnoval maximální pozornost, šokovat lidi bylo jeho zaměstnání – a jak šokoval, to ho drželo neustále v jakémsi napětí,“ popsal podle záznamů své dcery Václav Chochola.

Eliška Čermáková