Knihovny na Jindřichohradecku stále březen jako svůj měsíc připomínají, i když dnes spíše jako měsíc internetu

„Naše knihovna nabízí všechny březnové úterky školení Práce s počítačem a internetem pro začátečníky, vždy od 14 do 17 hodin,“ uvedla ředitelka Městské knihovny v Dačicích Zdeňka Chadimová s tím, že kurzovné je 99 korun a zájemci se mohou přihlásit osobně, telefonicky či emailem.

„Internet používáme i ve škole. Do knihovny chodíme jen pro knížky,“ říkají téměř jednohlasně kamarádky Tereza Tetinová a Lucie Steinhauserová, obě z Jindřichova Hradce.
Jedenáctý ročník akce má stejné motto jako vloni, tedy Internet – výhoda pro znevýhodněné. Proto se knihovny na tyto skupiny lidí více zaměřují. V Lomnici nad Lužnicí pořádají kurz Já to Zvládnu! Ten je určen seniorům, nezaměstnaným a rodičům na mateřské dovolené.
Seniorům nabízí pomoc při orientaci ve světě internetu i Městská knihovna v Jindřichově Hradci, kde se mohou celý měsíc objednávat na základy práce s internetem. Navíc tady už měsíc funguje počítač určený přímo pro seniory. Ten knihovně věnoval Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových v rámci projektu Senioři komunikují.

V Lomnici se zájemci mohou těšit i na aktivity, které nejsou spojeny jen s knihami a internetem. V neděli se mohou děti těšit na výtvarnou dílnu a vynášení smrtky. Do konce měsíce jsou navíc připraveny besedy, hry a také velikonoční výtvarná dílna. „Lidé jsou zvyklí na pořádání různých akcí, a tak o ně mají zájem,“ míní zdejší knihovnice Marcela Božovská.

V Jindřichově Hradci se zase snaží oživit tradici polozapomenutého Března, měsíce knihy. „Týden čtení, který začíná 10. března, podpoří dětské čtenářství klasickou formou, a to hlasitým předčítáním,“ vysvětlila ředitelka jindřichohradecké knihovny Jiřina Kadlecová. Program bude mít dvě části.

V první nazvané Děti dětem budou děti číst svým kamarádům své vlastní příběhy. Druhá část nazvaná Knihovna školám využije klasického čtení knihovnice žákům.

Na 28. března mnoho knihoven připravilo již tradiční Noc s Andersenem. Noční pobyt v knihovně bude spojený s kvízy, hrami a také se čtením.