Koncertovat bude v pondělí třináctého února v pelhřimovském městském divadle. Den na to zahraje Neckář v sále božejovské hospody, a to rovnou dvakrát za sebou.

Ti, kdo si zakoupili lístky na pelhřimovský koncert, se podivují, že vstupenky na zpěvákovo božejovské vystoupení jsou pomalu třikrát levnější než na to pelhřimovské.

„Lidem vysvětlujeme, že koncert v Pelhřimově je delší a Václav Neckář tam vystupuje s celou kapelou, zatímco v Božejově je jeho koncert kratší a společnost mu na pódiu dělá pouze jeho bratr Jan. Každé vystoupení má ale něco do sebe a my v tom, že si v Božejově uspořádali koncert stejného interpreta jako my nevidíme žádnou rivalitu,“ uvedla Vlasta Vlčková z pelhřimovských kulturních zařízení s tím, že lidé lístky na koncert v Pelhřimově kvůli levnějším v Božejově nevracejí a stále je beznadějně vyprodáno.

To, že bude Václav Neckář vystupovat kromě Pelhřimova i v Božejově, překvapilo i Hanu Marešovou. Ta má lístky na pelhřimovské vystoupení zakoupené už od prvního dne předprodeje.

"Neckářovy písničky mám moc ráda. Na jeho pelhřimovské vystoupení se proto už moc těším. Když jsem se dozvěděla, že na Valentýna bude vystupovat i v Božejově, klidně bych na něj jela i tam,“ líčila Marešová. „Ne proto, že jsou tam vstupenky levnější, ale hospodský koncert bude mít zase úplně jinou atmosféru než ten v divadle,“ dodala Marešová.

Na božejovský koncert se ale tato Neckářova fanynka nepodívá. „Když jsem začala lístky shánět, zjistila jsem, že už žádné volné nejsou,“ pokrčila smutně rameny Hana Marešová.


Nelezou si do zelí

Stejně jako vystoupení v pelhřimovském divadle, je totiž i komornější koncert v božejovské hospodě vyprodaný do posledního místečka.

"Napřed jsme měli v plánu uspořádat jen jedno vystoupení, a to od devatenácti hodin. Jenomže po lístcích se jenom zaprášilo. Tak jsme se s panem Neckářem dohodli, že ještě přidá další koncert v sedmnáct hodin, který je také už zcela plný,“ vysvětlil pořadatel koncertu, božejovský farář Karol Gottschalk Lovaš.

Ten vzápětí objasnil, proč si mohou dovolit uspořádat koncert známého zpěváka tak levně. „Vystoupení pořádáme jako farnost a nemáme potřebu na něm vydělat, takže z peněz ze vstupného pokryjeme veškeré náklady. Hospoda je obecní a s panem starostou se vždy domluvíme na rozumném nájmu,“ prozradil Lovaš.

Pozvat Neckáře do Božejova den poté, co vystupuje v Pelhřimově podle faráře rozhodně nebyl záměr lézt do zelí pelhřimovským pořadatelům. „Jsme malá obec, která nemůže konkurovat městu jako je Pelhřimov. Ale i na malé obci se může něco dít. V Božejově máme dvě centra, kostel a hospodu, a ani v místním měřítku nechceme, aby si tato místa konkurovala,“ usmál se Lovaš.

„Spíše chceme nastolit vzájemnou spolupráci, aby si lidé z hospody našli cestu do kostela a naopak. A k tomu nám může dopomoci i tento koncert,“ uzavřel Lovaš.