Jeho malbu plechovky s rajčatovou polévkou nebo portréty známých osobností jako Marylin Monroe nebo Elizabeth Taylor zná téměř každý. V červenci je spatří i lidé v Hluboké nad Vltavou. Světoznámého malíře a grafika Andyho Warhola připomene Alšova jihočeská galerie, chystá výstavu Andy Warhol - Zlatá šedesátá. Zaměstanci AJG ve čtvrtek přivezli první část prací z Prahy, jež jim zapůjčili soukromí sběratelé.

„Je to kolem 130 věcí, velké série jako Marilyn Monroee, Mao Ce-tunga, pak sólo věci, které jsou signovány Andy Warholem, známá díla jako Mick Jagger, klasika, která je velmi často viditelná na výstavách. To, co přijde z Medzilaborců (sídlí tam Muzeum moderního umění Andy Warhola - pozn.red.), jsou trojrozměrná sóla, bonbónky a špeky pro fajnšmekry, jako Wayne Gretzky, signovaný nejen Warholem, ale právě i Gretzkym,“ řekl ředitel AJG Aleš Seifert. Pojistná hodnota prací jde do desítek milionů korun. Galerie proto zpřísnila ve Wortnerově domě, kde nyní Warholovo dílo je, bezpečnostní opatření.

Příští týden přijede do galerie jeden z pracovníků medzilaboreckého muzea, aby se domluvila přesná podoba expozice plus to, co AJG poskytne Andy Warhol Society.

Výstava s podtitulem Zlatá šedesátá nabídne devadesát velkoformátových originálních sériografií. Bude retrospektivní a naváže tak například na úspěšnou expozicii Andy Warhol / The Art of PoP v bavorském Ambergu nebo Regarding Warhol: Sixty Artists, Fifty Years v Metropolitním muzeu umění v New Yorku.

Andy Warhol byl americký malíř, grafik, filmový tvůrce a vůdčí osobnost hnutí pop artu. Narodil se v roce 1928 a během šedesátých let se vypracoval z tvůrce inzerátů na jednoho z nejproslulejších umělců své doby. Maloval známé americké produkty, jako například plechovky Campbellovy polévky nebo portréty známých osobností, mimo jiné Marilyn Monroe či Elizabeth Taylor. Založil umělecké studio The Factory.

Výstava v jízdárně hlubockého zámku by měla začít 1. července 2013. Akce připomene autorovy nedožité 85. narozeniny a zároveň 60. výročí vzniku Alšovy jihočeské galerie.