Skvělá atmosféra doprovázela zahájení výstavy olejomaleb a grafik Ivy Hüttnerové v Domě Štěpánka Netolického v Třeboni. Výstavu zahájila sama autorka, jako host vystoupila zpěvačka Hanka Křížková.

Iva Hüttnerová V Domě Štěpánka Netolického v Třeboni vystavuje své olejomalby a grafiky Iva Hüttnerová.Zdroj: Roman RůžičkaNarodila se v roce 1948 v Praze. Vystudovala DAMU, obor herectví. Malování se začala věnovat během svého prvního divadelního angažmá v Karlových Varech, kde měla v roce 1974 i svou první výstavu. Dosud realizovala přes 300 výstav v Čechách, na Moravě, na Slovensku, ve Stockholmu a v New Yorku. Její obrazy jsou součástí stálých expozic naivního umění v Paříži a Hamburku. Vydala pět autorských knih a řadu dalších ilustrovala.

Koordinátorka Centra Třeboňského rybníkářského dědictví Lucie Kukačková zmínila, že výstava představuje soubor olejomaleb a grafik, které svou tematikou odkazují převážně k minulosti. Sama Iva Hüttnerová říká: „Hodně mých obrázků je z časů dávno minulých, kdy jezdilo jen pár aut, dámy nosily klobouk i do mlékárny, cídily rodinné stříbro a větraly pruhované duchny… A jejich jediným cílem bylo učiniti manžela šťastným. Asi bych takhle žít nechtěla a neuměla, ale zdá se mi, že tenkrát čas utíkal pomaleji. Pánové byli galantnější, dámy elegantnější a lidé slušnější.“

Inspirací jsou pro ni také kabarety, cirkusy, klauni a herecké kočující společnosti nebo uličky staré Prahy s malebnými obchůdky a hospodami. „Občas zkouším namalovat i své literární a jiné lásky, lidi, kteří mě zaujali svým dílem i osudem – Boženu Němcovou, Karla Čapka, Bohumila Hrabala či mou oblíbenou Emu Destinnovou a další,“ dodala Iva Hüttnerová.

Návštěvníci se mohou v rámci doprovodného programu těšit na večerní Povídání s Ivou Hüttnerovou, které se odehraje v pátek 23. března v 17 hodin v přednáškovém sále Domu Štěpánka Netolického.