V Třeboni se totiž konal 8. Pohádkový den s pohádkovým králem Zdeňkem I., Troškou zvaným a v Hošticích rozeným. Všemu ale v zámeckých kuloárech u příležitosti 15. výročí vytvoření pohádkové postavičky „Kapra Jakuba“ předcházelo udělování pohádkově ministerských funkcí. – Je přece jasné, že když se království rozrůstá, je třeba pomocníků.

O tom, že Třeboň poctila svou návštěvou velevýznamná osobnost, a to poprvé a naposledy, protože Pohádkové dny se ve městech konají pouze jedenkrát, svědčil nejenom mohutný průvod hemžící se bubeníky, zbrojnoši, tanečníky či celou řadou pohádkových postaviček z různých míst kraje, ale i fakt, že příjezd krále byl napínavě lehce opožděn, ale také dokonale utajen. A tak se dav postupně přesunoval z jednoho koutu zámeckého nádvoří do druhého, pak až na náměstí, kde ovšem rovněž nebylo vůbec jasné, ze které strany se Jeho pohádková Výsost vynoří. Každopádně, kdo přišel na „slovutný třeboňský rynek“, nechtěl si nechat nic ujít. A rozhodně měl proč, neboť zábava byla jistá.

Zahajovací slovo si u kašny na náměstí, a podle jména prý zcela právem, vzal ředitel třeboňského „íčka“ a pohádkový ministr lázeňství Jaroslav Císař. „Kdo chce už konečně jaro, a aby to bylo definitivní, ať provolá hurá, teď!“ pronesl. A protože byl s hlasitostí napoprvé nespokojen, nechal si to ještě párkrát zopakovat. Po letošní zimě ale nebylo divu, že nakonec sklidil bouřlivý aplaus.

Poté, co novopečený pohádkový ministr míru a smíření Josef Pařízek, dříve prý loupežník (a po švejkovsku řečeno: „Pokud se nebudete mít rádi, tak dostanete přes držku“), sjednal pořádek, mohl konečně v kočáře přijet Král. Jak jinak, než za zvuku písně Jede král z muzikálu Noc na Karlštejně.

Vysmátý režisér nenechal nikoho na pochybách, že své Pohádkové království sice myslí naprosto vážně, ale až potom, co zcela nepohádkově nejdřív musí být sranda. Do Třeboně s sebou totiž přivezl i svou královnu – protagonistku právě do kin uvedené komedie Doktor od jezera hrochů, herečku Evu Holubovou. Ta ale jako pravá královna potvrdila svou lásku slovy, že pro Zdeňka Trošku sehraje nejenom typicky českou tchyni, ale vlastně cokoliv. . .

Nakonec ale lehce sliboval i Troška: „V Třeboni chci natočit nějakou pohádku nebo alespoň romantický příběh.“ Třeboňáci jej evidentně vzali za slovo.

Pohádkový den doprovázela také soutěž o nejlepší dětské masky, autogramiáda Zdeňka I. v pivovaru i jeho zmizení v útrobách Bertiných lázní - ale až poté, co je prohlásil za pohádkové a královské.

Každopádně, malí i velcí si Pohádkový den v Třeboni užili. Dobrou zprávou však je, že příštího „pohádkového Trošky“ v roce 2011 se má dočkat Jindřichův Hradec.