Pečlivý analytik Richard je inspektorem newyorské policie. Jeho potomek Ellery se baví luštěním zapeklitých záhad ve volném čase a pak o tom píše romány. Postup navazující na klasickou dvojici Sherlock Holmes a doktor Watson s tím rozdílem, že Elleryho dobrodružství jsou zasazena do jazzového věku, stejně jako dodnes živé povídky F. S. Fitzgeralda.

Lepší než skutečnost

Hra se čtenářem je tady dovedena k dokonalosti. Zatímco sir Arthur Conan Doyle ještě neměl tu odvahu vydat svá díla jako dr. Watson, bratranci Frederic Dannay a Manfred Bennington Lee, kteří jsou reálnými autory Zločinu v římském divadle a další šedesátky knižních titulů, své výtvory skutečně podepsali pseudonymem Ellery Queen. Protagonista fiktivní spisovatel se tak změnil v opravdového autora. Opravdovějšího než jeho duchovní otcové.

Ze seriálu Kapitán Exner
Velký návrat české detektivky. Režiséři točí stále nové díly

Vtipné na tom je, že i Frederic Dannay se ve skutečnosti jmenoval jinak. A sice Daniel Nathan. Manfred Bennington Lee zase přišel na svět jako Emanuel Benjamin Lepofsky. Jeden literární pseudonym jim navíc evidentně nestačil, a tak čtyři ze svých románů publikovali pod jménem Barnaby Ross.

Tento řetězící se krycí manévr připomíná zvyky pozdějšího následovníka Elleryho Queena, newyorského povídkáře Eda McBaina, původně Evana Huntera, jehož úplně první jméno však znělo Salvatore Albert Lombino.

David Matásek a Viktor Preiss
Vašátko a Horác se pouštějí do řešení dalších kriminálních případů

Hunter alias McBain dvojici vykutálených příbuzných za leccos vděčí: předně za nadhled, švih a spád, kterým se od nich naučil, a potom za rafinovanost, s jakou tihle kumštýři stavěli své napínavé příběhy.

Oblíbené maléry

U nás známe hlavně jejich Město malérů, na které volně navazuje Drama desatera dní. Město malérů se dočkalo výborné rozhlasové verze s Eduardem Cupákem v hlavní roli. Po sympatickém Ellerym také tu a tam sáhla televize: v inscenaci Čtvrtá strana trojúhelníku ho kupříkladu ztvárnil Petr Štěpánek.

Ellery Queen vydal poslední román roku 1971, kdy zemřel M. B. Lee. Dál ale žije Ellery Queen's Mystery Magazine, který bratranci založili o třicet let dříve.

Album Muriel a andělé autorské dvojice Kája Saudek a Miloš Macourek.
Ceny Muriel aneb Kája Saudek by měl radost
Jaroslav Foglar
Jaroslav Foglar zemřel před dvaceti lety. To nejlepší z něj žije dál