V roce 2002 přišel o všechno, vyhodil tisíc grafik, 500 kreseb a 50 obrazů. Dům pak musel opravit. Dnes je na tom vltavotýnský výtvarník Ladislav Hodný o něco lépe. V přízemí domu, na dvorku a v restauraci měl ale až osmdesát centimetrů vody.
„Spoustu věcí budeme muset vyhodit, nábytek, spotřebiče, kulečník, to všechno je zničené," lituje sedmdesátiletý umělec, byť se snaží brát situaci s humorem.

Velká voda nechala hodně stop rovněž v Písku. Centrum kultury zrušilo pondělní koncert amerického pianisty a ruší další akce, které plánovalo v Palackého sadech na čtvrtek: dětské vystoupení a koncert slovenského dua Romanika. „Jsou to etické důvody, lidé mají jiné starosti než chodit za kulturou. Navíc po zkušenostech z povodní 2002 můžou v parku padat stromy, sesunout se půda a nemůžeme riskovat, že tam budou děti a něco se stane," řekla dramaturgyně Iveta Hodoušová. Věří, že počasí se zlepší a voda nenaruší slavnosti, plánované na příští víkend.

Problémy má také písecká Sladovna. Expozice Petra Nikla sice přežila, řeka Otava se zastavila 30 centimetrů před zadním vchodem. Jenže přestaly odtékat okapy a voda prosakuje omítkou. V úterý již na místě zasahovala těžká technika. „Omítky navlhly hodně, dnes už se čistily. A do sklepení v neopravené části nám vnikla spodní voda," popsala ředitelka Tereza Dobiášová.

Mnohem menší problémy řeší sousední Prácheňské muzeum. Drobně zateklo jen do depozitářů. „Po dešti se nám objevilo pár flíčků na stropě, ale není to nijak dramatické," nastínil ředitel Jiří Prášek.

Povodeň v pasovské galerii Kulturmodell, kde právě vystavují jihočeští umělci.

Velké štěstí měla Asociace jihočeských výtvarníků. Ti se představují na přehlídce Intersalon v německém Pasově, jehož centrum je zatopené. 
V přízemí viselo 240 obrazů od 70 umělců z deseti zemí. „Povodeň nás naštěstí nezasáhla, protože armáda vše včas vynosila o patro výš. Galerie Kulturmodell je zhruba 12 metrů nad hladinou Dunaje, nepředpokládali jsme, že se tam voda dostane. Jde o díla renomovaných umělců, jen socha od Hendrycha by přišla na 180 000 korun," přiblížil šéf asociace Vít V. Pavlík.

Naplno funguje krumlovské Egon Schiele Art Centrum, jemuž se záplava vyhnula. V suchu zůstal i krumlovský výtvarník Miroslav Páral, sídlí 
v centru přímo u Vltavy. „Řeka se zastavila těsně pod ateliérem, zbývalo asi 30 centimetrů," řekl umělec.

Jen se spodní vodou museli ve Wortnerově domě zápolit lidé z Alšovy jihočeské galerie. „Všechny věci ze suterénu jsme vynesli nahoru, jinak je vše v pořádku," shrnul ředitel Aleš Seifert.