Tuto vlaječku si vzal s sebou americký astronaut Eugen A. Cernan, který se v prosinci roku 1972 při letu Apolla 17 stal jedenáctým a zatím posledním člověkem, který stanul na Měsíci. Vlaječkou chtěl připomenout svůj původ. Rodina jeho otce pocházela ze Slovenska a matčiny kořeny jsou na Písecku a Táborsku.

Vlajku, která na vesmírné pouti urazila přes 384 tisíc kilometrů, chtěl Eugen Cernan předat zástupcům státu při své návštěvě Československa v roce 1974. „Všichni se však báli ji převzít, takže předmět uložil tehdejší ředitel Astronomického ústavu v Ondřejově Luboš Perek. Odsud jsme si vlajku zapůjčili a výstavou vzdáme tak slavnému krajanovi hold,“ uvádí kurátor Prácheňského muzea Jan Kouba.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Písecké dresy vynesly v aukci přes dvacet tisíc korun, nejdražší byl kapitánův

Cernan, který nedávno zemřel, navštívil ČR ještě v roce 2001. Společně s dalším americkým astronautem Johnem Blahou a československým kosmonautem Vladimírem Remkem letěli do Bernartic, armádní vrtulník však u Okrouhlé havaroval.


Dalším exponátem, který bude součástí mimořádné výstavy, jsou rukavice prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka, který společně se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarevem vzlétl do vesmíru 2. března 1978. Remek rukavice věnoval synovi Oldřicha Pelčáka. Ten byl pro let do vesmíru Remkovým náhradníkem. „Z Astronomického ústavu Akademie věd ČR se nám podařilo pro výstavu vypůjčit také malý kousek meteoritu,“ dodal Jiří Prášek, ředitel Prácheňského muzea.

ČTĚTE TAKÉ: Aby se vlk nažral. . .a bazén stál co nejdřív

Výstavu doplní ve čtvrtek 9. března v 16 hodin přednáška Pavla Toufara v přednáškovém sále píseckého muzea.