Návštěvníkům v křížové chodbě bývalého kláštera minoritů představí velkoformátové tapisérie a gobelíny, plastiky i textilní hračky. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 7. června v 16:00 a textilní skvosty mohou lidé obdivovat do 2. září.

Radka a Vlastimil Vodákovi se věnují práci s textilem přes 30 let, jejich tvorba zahrnuje téměř vše kromě textilního tisku – paličkování, tkaní, šití, ale jejich doménou jsou vazebné autorské tapisérie, tkané unikátní technikou. Výstava nabídne návštěvníkům všechny tyto techniky, ale také kresby i fotografie výrobků, které zdobí veřejné prostory nemocnic a poliklinik.

„V posledních letech začal můj muž, protože je objevitel, pokud jde o materiály, tkát ze skleněného vlákna a z drátů. Děláme společně projekty, které on tká z drátů. To není žádné metráž pletivo, které by upravil, proto je v názvu výstavy i kleštěmi, že každý ohyb drátěného útku na drátěné osnově znamená vzít do ruky kleště a ohyb udělat kleštěmi,“ vysvětlila textilní výtvarnice Radka Vodáková.

Ona sama paličkuje z tenkých barevných drátů. „Barevné dráty si střádám, různě svlékám elektrikářské kabely, abych získala barevnou škálu a objekty doplňujeme i jinými barevnými doplňky,“ popsala Radka Vodáková. Sama se také dlouhá léta věnuje tvorbě pro nejmenší. „Když děti vyrůstaly a viděla jsem, v jakém tristním stavu leckdy jsou různá zdravotnická zařízení, tak se postupně rozvinula moje tvorba pro děti, kdy jsem šila různé objekty, hračky, paravány podle potřeby a zadání,“ přiblížila výtvarnice.

Doménou Radky a Vlastimila Vodákových jsou nejenom velkoformátové tapisérie a gobelíny, ale také drobnější díla a trojrozměrné plastiky a oblíbené autorské textilní hračky. Manželé tvoří nejenom samostatně, ale na mnoha dílech se podílejí také společnou měrou. Vlastimil Vodák se věnuje především vazebným autorským tapisériím, které jsou tkané technicky unikátní technikou. Spolu s nimi vytváří také gobelíny tkané tradiční technikou. Vedle textilní práce se věnuje ve volných chvílích tvorbě perokreseb.

Radka Vodáková Šrotová se zabývá hlavně výrobou reliéfních šitých tapisérií, vytvořených autorskou technikou. Její velkou zálibou je také vytváření předmětů pro děti. Ať už jsou to předměty zkrášlující dětský interiér, jako kupříkladu paravány a rozměrné hrací objekty, nebo třeba autorské a didaktické textilní hračky.

Množství uměleckých předmětů vzniká také při společné práci manželů. Jedná se především o rozměrné transparentní plastiky – objekty, které jsou tkané z kovových drátů a doplněné barevnými detaily z drátěné krajky.

Marie Hazuková, Muzeum Jindřichohradecka