Unikátní expozice historických dopravních prostředků vzniká v objektu konírny na pátém nádvoří českokrumlovského zámku.

Mezi zdmi čekají na turisty například dvoje skvostné pozlacené sáně z 18. století, na kterých ještě nedávno urputně pracovali restaurátoři, či schwarzenberský kočár, který použil při korunovaci Marie Terezie v Praze kníže Josef Adam Schwarzenberg. Hodnota těchto exponátů je těžko vyčíslitelná.

„Málokdo ví, že je v Českém Krumlově dochována naprosto jedinečná kolekce barokních dopravních prostředků,“ uvedla Kateřina Cichrová z Národního památkového ústavu.

„V konírně se nám to pěkně rozrůstá. Jsou tam už navezeny postroje. Máme tam také grafické materiály, kde, kdy a jak byly tyto dopravní prostředky používány,“ řekl kastelán českokrumlovského zámku Pavel Slavko.

I když se zdá, že už by brzy mohlo dojít k otevření nové expozice, opak je pravdou. Turisté si musí ještě na nějakou dobu nechat zajít chuť. I když se na muzeu dopravních prostředků pracuje, momentálně dostala přednost budova Hrádku na druhém nádvoří, kde by mělo také vzniknout nové muzeum a Horská zahrada.

„Finance, finance a finance. Vše je jen o tom. Šetří se, omezuje se. Chce to tedy bohužel více času. Kdy dojde k otevření expozice dopravních prostředků, si raději netroufám říct,“ povzdychl si Pavel Slavko.

Unikátní skvosty jsou tedy dál zamčené mezi čtyřmi stěnami. Určitou satisfakcí jsou alespoň výjimečné dny, kdy je konírna lidem přístupná. Jako tomu bylo například nyní o víkendu, kdy byla přístupná veřejnosti, a to dokonce zdarma, v rámci Dnů evropského dědictví.

„Je to vážně nádhera. Hlavně ten kočár mě fascinuje. Myslím, že až to zámek naplno zveřejní, bude mít další trhák,“ míní například Josef Šesták, který na zámek dorazil z Prahy.