Při pohledu přes rybník je jasné, že je něco v obci jinak než obvykle. Na zahradě jednoho ze statků se totiž právě natáčí nová pohádka Zdeňka Trošky Čertoviny. Mladá maminka Lenka Králová, která vyrazila s dítětem na procházku, říká: „Byli jsme se tam podívat, je to událost. Jinak se tady totiž nic neděje.“

Okapy musely dolů

Ve vratech statku, za nímž se právě natáčí, stojí Ludmila Sedláčková a její soused Zdeněk Valenta, který si právě přišel pro vajíčka. Pod nohama jim křupe sláma, kterou štáb navezl přes asfalt, aby statek vypadal jako z pohádky.

Režisér Zdeněk Troška natáčí v jihočeské obci Vlhlavy novou pohádku Čertoviny.Zdroj: Deník / Pavel ZemanČertoviny
Zdeněk Troška právě natáčí novou pohádku Čertoviny.
Bude mít premiéru 4. 1. 2018.
Natáčí se u nás na jihu Čech, momentálně v obci Vlhavy, ale i Drslovicích nebo Opatovicích.
Haničku chtějí rodiče provdat z rozumu. Děvče bojuje za svou lásku s Janem a musí překonat spoustu překážek. Co by to bylo za Troškovu pohádku, kdyby tam nebyli čerti?
Hrají: Jakub Prachař, Dominick Benedikt, Karel Dobrý, Sara Sandeva, Richard Jaroslav Müller, Oldřich Navrátil, Míra Nosek, Andrea Hoffmannová, David Gránský, atd.

Ludmila Sedláčková prozrazuje, že se už ve čtvrtek natáčelo u nich na dvorku. „Byla to scéna se zvířaty. Čerti se totiž mění v téhle pohádce v koně,“ vypráví paní domácí. Ze štábu viděli mladičkou herečku Saru Sandevu a mluvili s panem Troškou. Ten se přišel s kolegou zeptat, jestli tam mohou natáčet.

„Přijeli a vybírali si stavení, které se jim hodí,“ říká soused. Oba místní jsou rádi za oživení, i když natáčení také přineslo starosti. Pan Valenta musel kvůli záběrům připravit i své stavení a sundat okapy.

Se svolením paní domu obcházíme dům na zahradu a narážíme na herce z Rebelů Jaromíra Noska, který mile odpoví na pozdrav. Má na sobě vyšívanou halenu a plátěné kalhoty pod kolena. Co nevidět se vrhne do práce.

Ať sem dají větvičky

Za rohem stojí štáb se Zdeňkem Troškou v čele. „Nejdřív bychom ho měli nechat přibíhat,“ říká. Pak se rozhlíží a zarazí se u kusu kamenné zdi. „Kluci, ať sem dají větvičky,“ rozhodne, jak ji zamaskovat. Pak už hlavní kameraman dává pokyn herci Jaromíru Noskovi, aby přišel po cestě. A už je slyšet: „Kamera! Akce!“ Kdosi ze štábu za chvíli volá na paní od kostýmů: „On pak pojede v tomhle na koni?“ Herečka Andrea Hoffmannová stranou prozrazuje, že v kostýmu je vedro.

Sara Sandeva nám ukazuje, kudy projít, abychom nevstupovali do záběru. Vede nás na dvůr. Plastové pantofle jí neladí s vyšívanou šněrovačkou, zástěrkou a sukní. „Já budu bosa,“ směje se otázce na boty. Před statkem nás stejně zastavuje mladík v reflexní vestě. Honza Hronec brzdí auta, aby nebyla v záběru. Z vysílačky slyší, co se právě děje na place, jestli nás může nechat projít, nebo ne. Někdy je prý natáčení nuda, ale tady to pěkně „odsejpá“. Není to jeho první zkušenost s filmem. „Byl jsem policajt v První republice,“ usmívá se mladík, pro kterého je prý návštěva Vlhlav spíš výlet než práce.