Už prvních pět měsíců letošního roku je pro jihočeskou spisovatelskou obec skutečně dobou plnou ztrát. V noci z neděle na pondělí odešel do spisovatelského nebe další z uznávaných jihočeských autorů – Věroslav Mertl. Bylo mu 84 roků. Své poslední narozeniny oslavil 30.března.

Narodil se v Chrášťanech 
u Týna nad Vltavou v rodině vrchního četnického strážmistra. Prakticky celý svůj život prožil v jižních Čechách, které nesmírně miloval a které figurují i ve většině jeho literárních děl. Prvních devět let života strávil v Kolodějích  nad Lužnicí a pak dalších dvacet roků žila jeho rodina v Kamenném Újezdě u Českých Budějovic.

Poslední dva válečné roky byl Věrek Mertl totálně nasazen jako zemědělský dělník. Ale hned po skončení války, 
v roce 1945, začal studovat na obchodní akademii v krajském městě, kde také roku 1949 odmaturoval. Nevyhnula se mu ani dvouletá základní vojenská služba a pak až do roku 1968 zastával různá úřednická místa v rozličných českobudějovických podnicích.

Rok 1968 pro něj znamenal určitý přelom, stal se totiž redaktorem jihočeského nakladatelství Růže, ale hned rok 1970, nastolující dobu normalizace, jej zase o tento post připravil. Dvacet let pak působil jako tajemník okresního výboru Československé strany lidové v Českých Budějovicích.

Věroslav Mertl na snímku z 25. října 2001, kdy převzal v Praze Státní cenu za literaturu za svůj román nazvaný Hřbitov snů.Stopy Mertlovy tvorby najdeme nejen v knihách, ale i v periodikách oné doby, také 
v Československém rozhlase, pro nějž připravoval fejetony 
a literární pásma či rozhlasové paměti, rovněž v katalozích výstav a výtvarníků a fotografů z řad svých početných přátel. Kromě jiného spoluzakládal magazín Arch.

Filozofický rozměr pak měly jeho knižní práce, z nichž některé byly přeloženy také do polštiny a němčiny. Byl ceněným křesťanským spisovatelem nejen u nás, ale i v zahraničí. Na svém kontě má celou řadu knižních titulů beletristických, ale nechybí ani poezie.

Rok 1979 mu přinesl cenu polského nakladatelství Pax, 
v roce 1996 jej český PEN-klub nominoval na Cenu Karla Čapka a v roce 2001 mu román Hřbitov snů a rozsáhlá esejistická tvorba vynesly Státní cenu za literaturu. Poslední roky života strávil v českobudějovickém domově seniorů, ale kontakt s literárním světem udržoval až do své smrti prostřednictvím Jihočeského klubu Obce spisovatelů, kde byl čestným předsedou.

O termínu posledního rozloučení s Věroslavem Mertlem bude náš Deník informovat.

HANKA HOSNEDLOVÁ
Autorka je publicistka