„Když nemůžeme fungovat normálně, chceme být nějakým způsobem blízko našim divákům a ve vánočním čase přinést rozptýlení s vánoční atmosférou,“ dodává ředitel.

Již nyní si na facebooku Malého divadla (MD) pustíte interaktivní podcast pro děti Robot a drak, od 26. prosince bude následovat další Kapr a sněhulák. Také každé úterý a čtvrtek v poledne vám hrají trubači JD k cestě pro oběd, a to až do 22. prosince.

Divadlo přichystalo online aktivitu Adventní kalendář, podle Evy Marečkové z marketingu od každého souboru zvlášť. „Každý den můžete symbolicky otevřít jedno okénko a shlédnout video, fotku nebo pohádku,“ nastiňuje, co najdete na webu divadla. Opera natočila minikoncerty z nyní nedostupných míst, činohra básně či vánoční poselství. Malé divadlo dětem přečte audiopohádky. „K příběhu si budou moci vytisknout a vystřihnout obrázek. Každý den tak do betléma přibude jedna postavička,“ líčí Eva Marečková. Balet každý den uveřejní baletní fotku na místě, kam se můžete projít pro jojo JD a na vrátnici ho vyměnit za dobroty s překvapením.

Jihočeské divadlo nespí a stále zkouší naplánovaný repertoár, který nemůže ale hrát před publikem. Premiéry si však pustíte online přes Ticketportal.

Kouř a listopadové svítání může přinést zajímavé obrazy. Kouřové ráno v Českých Budějovicích.
OBRAZEM: Kouřové ráno v Českých Budějovicích. Podívejte se

Od 3. prosince budete ve městě narážet na tzv. Džubox JeDe, dodávku Malého divadla. Přiveze vám živé písně, které uslyšíte, aniž by herci vystoupili. Dovnitř podle vedoucího MD Petra Haška dobře uvidíte. „Bude tam divadelní cirkusová kapela,“ nastiňuje a slibuje: „Jakmile někdo vhodí peníz, něco uvidí.“ Zahraje asi 25 písní z historie MD, těšte se i na minimalistické klipy. Kde přesně se dodávka zastaví, divadlo neprozradí, aby se neporušila nařízení.

Znovu se bude zpívat ze střech, ale kdy a odkud se nechte překvapit. Náhodní kolemjdoucí uslyší písně z vánočního oblíbeného představení Ježíšek Superstar.

Pokud bude stupeň epidemiologické situace alespoň na trojce, divadlo pozve na živý přenos Rybovy České mše vánoční, kterou zahraje ze Solnice. Diváci vše budou sledovat na kostele Obětování Pann y Marie a okolních budovách. Čtyři koncerty se odehrají od 20. do 22. prosince. Na Piaristické náměstí bude nutné rezervovat vstupenku a zaplatit 100 Kč. Premiéru měla Rybova mše vánoční taky v těžkých časech po dvou morových ranách v době hladomoru, v zimě, kdy zemřelo Jakubu Janu Rybovi dítě. JD ji, pokud to bude možné, uvede jako symbol naděje.

Online premiéry

přes Ticketportal, vstupné 100 Kč, od 19 do 24 hodin

5. 12. Selský Baroko / činohra
12. 12. Polská krev / opera
19. 12. 3+1 / balet
26. 12. Rádio Svobodná Bystrouška / taneční divadlo
31. 12. Café Groll / činohra