Předchozí
1 z 6
Další

Martin Stručovský odhalí, kdo je Zavátá sněhem

Martin František Stručovský pracuje v jindřichohradeckém knihkupectví od roku 2016. Nastoupil sem hned po ukončení vysokoškolského studia v Plzni. Lásku ke knihám v něm vypěstovala babička. Kromě toho je autorem detektivek, které jsou inspirované americkou drsnou školou.
Martin StručovskýZdroj: Deník / Lucie Váchová

Mým oblíbeným žánrem jsou samozřejmě detektivky, které mne ve velkém formovaly. Z autorů bych jmenoval hlavně Michaela Connellyho, který je mým velkým vzorem. Dále pak Tim Weawer, se kterým jsem se letos dokonce setkal na Světě knihy. To pro mne byl hodně velký zážitek. Vedle detektivek v poslední době rád čtu dětskou literaturu. Je to pro mne příjemné odreagování.
Martin StručovskýZdroj: Deník / Lucie Váchová

Druhá z mých knih se jmenuje Zavátá sněhem a vyjde v nejbližších dnech. Zase se v ní vrací Matěj Mlynář, který bude tentokrát pátrat po pohřešované dívce, kterou zná od dětství. Opět se vše zamotá víc, než čtenář na začátku očekává. Na konci přijdou dva dost velké zvraty, které hrdinovi obrátí život naruby a on se s tím bude vyrovnávat ve třetí knize, která už je napsaná a čeká u vydavatele.
Martin StručovskýZdroj: Deník / Lucie Váchová

Moje první kniha se jmenuje Bez duše. Jde o první díl z cyklu o Matěji Mlynářovi, což je policista a knihkupec. Řeší případ stalkingu, který se postupně celý zvrtne a půjde mu i o život. Detektivku jsem napsal v roce 2017, o rok později jsem ji vydal. Propojil jsem v ní lásku ke knihám s knihkupeckým řemeslem.
Martin StručovskýZdroj: Deník / Lucie Váchová

Příběhy mých detektivek jsou zasazené do prostředí Jindřichova Hradce. Ve svém volném čase si procházím ulice nejen v centru, ale v Hradci jako takovém. Buď s foťákem nebo poznámkovým blokem. Snažím se, aby všechna místa v knize byla reálná, ale měním třeba jejich názvy. Například knihkupectví, kde hlavní hrdina pracuje, čtenáři určitě poznají, i když se v knize jmenuje trochu jinak.
Martin StručovskýZdroj: Deník / Lucie Váchová

Hlavní hrdina mých detektivek docela dost pije. A často navštěvuje restauraci Černý pták. To je jeho oblíbená hospoda. Další akční scény a důležité momenty se odehrávají například v Husových sadech.
Martin StručovskýZdroj: Deník / Lucie Váchová