Podle Jiřího Langera záleží vždy na kvalitě. Ať se jedná o krásný obraz nebo výborné víno
Jiří Langer se o víno zajímá celý život. Dlouhá léta v Jindřichově Hradci provozoval galerii. Když odešel do důchodu, vzniklo na místě původní galerie bistro, jehož součástí je i vinotéka. Svoji celoživotní someliérskou dřinu, protože víno má rád, i když s mírou, zúročuje občasnou pomocí vinařkám a také dalším vzděláváním v tomto oboru. A co má společného kultura s vínem? Kultura je podle něj jenom jedna a má mnoho podob. Jde ale vždy o kvalitu. Ať už se jedná o krásný obraz nebo výborné víno.
Zdroj: Deník/ Lucie Váchová
K povídání o víně je právě teď ta správná doba. Konají se různá vinobraní nejen na Moravě a také je doba burčáku. Na to mnozí celý rok čekají. Podzim je všeobecně spojován s vínem. Víno dozrává a sklízí se. Jsou vinaři, kteří chtějí rychlé peníze a snaží se sklízet a mít burčák na trhu co nejdřív. Pak jsou ti rozumnější, kteří za hezkého počasí nechávají víno co nejdéle na vinici. Aby zrálo, dokud svítí sluníčko. Lidé touží po červeném burčáku, ale ten bývá u profesionálních vinařů vždy až v té závěrečné fázi. Jak já říkám, to víno se válí ve slupkách, aby chytlo vše, co má, včetně chuti a barvy. Červeným vínem vlastně burčáková sezóna končí.
Zdroj: Deník/ Lucie Váchová
Po burčáku následuje krátká pauza a po ní přichází na řadu Svatomartinská vína. Letos je u nás změna. Už od středy 6. listopadu už je možné Svatomartinské víno nabízet. Dříve se to řešilo mladými víny. Ale protože markety prodávaly Svatomartinské už s předstihem, ale vinaři nesměli, ustanovila se možnost dřívějšího prodeje. A my jako Jindřichohradecká kulturní společnost spolu se společností Civis Novus pořádáme Svatomartinské slavnosti. Letos svátek svatého Martina vychází na pondělí, ale slavnosti začínají už v neděli. Na náměstí Míru v Jindřichově Hradci připravujeme gurmánský den. Oslovili jsme místní restaurace, aby připravily různé pochoutky a speciality, které se k vínu hodí. V pondělí pak Svatomartinskému vínu požehná jindřichohradecký probošt. Po oba dva bude připravený i bohatý kulturní program, v pondělí večer přijede i svatý Martin na bílém koni.
Zdroj: Deník/ Lucie Váchová
Jak člověk pozná dobré víno? Na to je úplně jednoduchá odpověď. Když mu chutná. Mohu prozradit, že i špičkoví degustátoři, kteří dělají porotce na různých soutěžích, celý den ochutnávají ta nejlepší vína. Ale nakonec když si večer v klidu sednou, tak si nalijí dobrou směs a moc jim chutná už jen proto, že nemusí nic hodnotit. Musím ale říct, že kvalita moravských a českých vín je za poslední léta čím dál tím lepší. Zkrátka umíme dělat vína, která obstojí i v zahraniční konkurenci.
Zdroj: Deník/ Lucie Váchová
Já už jsem se dávno propracoval k suchým vínům, nejraději mám Ryzlink rýnský nebo od rakouských sousedů Grüner Veltliner. To je Veltlínské zelené, ale úplně jiné než například z Moravy. V zimě pak člověk přirozeně přechází z chlazených bílých vín do červených. A i tam dávám přednost suchým. Například Dornfelder, Cabernet Sauvignon nebo Rulandské modré.
Zdroj: Deník/ Lucie Váchová
Víno se samozřejmě snoubí i s jídlem. Úplně zjednodušeně – červená vína se podávají k masům, bílá k rybám. Ale už to není tak ortodoxní. Nejvíc mi vadí, když přijdu do restaurace a číšník se hned ptá, co si dám k pití, jaké víno. To by se ve vinařských zemích nestalo a v této oblasti máme co dohánět. Logické je nejdřív vybrat jídlo a teprve potom víno, které se k němu hodí.
Zdroj: Deník/ Lucie Váchová