Bez proudu byly tyto vesnice: Slavice, Valeč, Výčapy, Petrůvky, Dalešice, Lipník, Klučov, Ostašov.

Hasiči museli během dne odstraňovat spdadlé stromy, například u Okříšek nebo mezi Náměští a Velkou Bíteší.

Na Vysočinu nyní proudí teplý a suchý vzduch. V důsledku dlouhotrvajícího suchého počasí, které bude ještě v nejbližších dnech pokračovat, se zvyšuje riziko vzniku požárů.

Vítr má na Českomoravské vrchovině v nárazech dosahovat rychlosti 20 až 30 m/s (75 až 110 km/h. Vítr bude během úterý 28. dubna od západu zvolna slábnout.

Vzhledem k silnému větru a suchu může docházet v místech s chybějící vegetací, hlavně na polích k výraznému víření prachu a snížení dohlednosti.

Je nutno chovat se tak, aby nemohlo dojít ke vzniku požáru: kdekoliv v přírodě nerozdělávat oheň, nekouřit, vyhnout se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně. Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, nutno zabezpečit skleníky, stavební jeřáby a podobně.

Několik výjezdů k drobným požárům už absolvovali hasiči ze Žďárska. Ve Velkém Meziříčí například hořely železniční pražce a uhelný prach na kolejišti, v Nových Dvorech vzplála suchá tráva a mladé stromky ve svahu stráně po nedohašeném pálení klestu. Ve Velké Losenici pak lidé hlásili kouř z lesa.