Nejdříve se dobrovolní hasiči z Chlumu vydali 
k rybníku Hejtman, kde se ocitl v nesnázích a daleko od břehu v silné bouřce surfař a nemohl zpět. Jak upřesnila jednatelka sboru Lenka Belanská, před příjezdem jednotky mu ale již někdo pomohl.

Druhá akce se odehrála minulý víkend v Třeboni. Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů hasiči se člunem vyjeli 
v sobotu před půlnocí k hrázi rybníka Svět. „Měli jsme oznámení, že nějaká osoba v blízkosti hrobky z hráze zmizela ve vodě. Na místě se ukázalo, že muž zřejmě spadl a skutálel se až k vodě. Za pomoci lan se ho podařilo vytáhnout," popsala s tím, že muž byl pod vlivem alkoholu.

O tom, že ne vždy může mít pád do vody šťastný konec, svědčí i dva letošní případy utonutí seniorů, shodou okolností se oba staly ve Stráži nad Nežárkou. V dubnu se v rybníku 
u rodinného domu topila starší žena. Ani rychlá resuscitace, kterou po jejím vytažení zahájili záchranáři, již nebyla úspěšná.

V červenci smutným nálezem skončilo pátrání po seniorovi ve Stráži nad Nežárkou, který byl nakonec nalezen utonulý. Podle policejní mluvčí Hany Millerové nebyly shledány známky cizího zavinění smrti.

Nejenom v letním období, kdy jsou rybníky za hezkého počasí doslova v obležení rekreantů, vyjíždějí záchranáři na pomoc tonoucím.
Letos například v květnu hned dva dny po sobě řešili hasiči problémy na rybníku Vajgar v Jindřichově Hradci.

Nejdříve se u ostrůvku při odpalování ohňostroje začala potápět loďka veslařů, kteří stačili doplavat ke břehu a den na to se v rybníku topil rybář. I on měl štěstí, že ho svědek vytáhl ven.

Další případ se stal rovněž v květnu v Chlumu u Třeboně, kde sjel v noci řidič s autem do rybníka Vydýmač. Vůz se převrátil na střechu a začal se potápět. Pro řidiče doplaval policista a pomohl mu ven.