Oznámení o tragédii přijala policie od náhodných svědků, kteří byli v tu dobu na Žďákovském mostě. Na záchranu už ale bylo pozdě. Bruslař zmizel pod ledem.

„Na místo vyrazili také policejní potapěči Zásahové jednotky KŘP JčK, kteří ve spolupráci s potapěči Hasičského záchranného sboru pátrali po ztraceném bruslaři. Pracovali do večerních hodin, tělo se však nepodařilo najít. Pátrací akce byla přerušena a dnes pokračuje,“ uvedla v neděli dopoledne krajská policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Dodala, že je na místě 14 policistů, z toho 11 potapěčů, kteří umísťují na dno přehrady sonar, který je schopen zobrazit profil zkoumaného dna. Setkávají se tu bohužel také s neukázněnými bruslaři, kteří i na jejich opakované výzvy odmítají opustit led.

Prolomený led na Orlíku, kde zmizel bruslař.Zdroj: Archiv Policie ČR

Policisté z obvodního oddělení Zvíkovské Podhradí zjistili, že zmizelým bruslařem by měl být pravděpodobně muž (38 let) z Kolínska, který vyrazil na přehradní nádrž Orlík na brusle a nevrátil se domů.

V souvislosti s touto tragédií policisté důrazně varují občany, aby v těchto dnech, kdy roste teplota vzduchu, nevstupovali na zamrzlé vodní plochy. Led není již dostatečně pevný a dochází k jeho rychlému odtávání. Není vyloučené, že by se podobná tragedie mohla opakovat. 

V sobotu 3. března po 15. hodině přijali policisté několik oznámení o prolomení ledu na Orlické přehradě. Do vody spadly ještě další 2 osoby, které na Orlické přehradě bruslily. Na místo okamžitě vyjely všechny složky IZS včetně letecké záchranné služby. Díky výborné spolupráci a rychlému zákroku se dvě osoby, pod kterými se led prolomil v místě pod zámkem Orlík, podařilo z vody vytáhnout. Skončily v rukou záchranářů a byly převezeny do nemocnice. 

Ilustrační foto
Na řece Otavě u Hradiště se pod bruslaři prolomil led