V úterý v lázeňském městě, které je doslova rájem kolařů, utrpěla žena na kole po střetu s dodávkou zranění v Dukelské ulici na přejezdu pro cyklisty.

Podle policejní mluvčí Hany Millerové žena jela od Kopečku po společné stezce pro cyklisty a chodce směrem k centru města. Před vjezdem na označený přejezd pro cyklisty u odbočky na parkoviště se však nepřesvědčila, zda může bezpečně přejet, a následoval střet s dodávkou.

Zrovna lázeňská Třeboň je z pohledu cyklistického provozu dost specifická a jak říká provozovatel místní autoškoly Martin Ille, ne všichni účastníci, kteří se městem pohybují na kole, vědí, co která značka určená pro cyklisty znamená.
„Mezi základní informace patří, že cyklista starší deseti let nesmí jezdit po chodníku. A nesmí ani přejíždět přes vyznačený přechod pro chodce. Pokud chce přechod použít, musí slézt z kola a v té chvíli se dostává do pozice chodce i se všemi právy a povinnostmi,“ vysvětluje Ille.

Zdůrazňuje, že lidé na kolech všude tam, kde je vyhrazená komunikace označená modrou dopravní značkou stezka pro cyklisty, ji musí použít a nesmí jet třeba po souběžné  silnic.

„Stezky mohou být ve více variantách, a to pouze pro cyklisty, a nebo smíšené i pro chodce, což je v Třeboni. A zde platí vždy vzájemná ohleduplnost, aby jeden druhého neohrozil. Když je taková stezka ošetřená speciální značkou, tak každý z účastníků využívá svou stranu,“ říká Ille.

Součástí stezky pro cyklisty je i přejezd pro cyklisty, který na smíšených stezkách může vést souběžně s přechodem pro chodce. Ale na každém platí podle Illeho jiná pravidla.

„Cyklista na přejezdu nesmí nikoho jiného ohrozit a nesmí omezit řidiče, který tudy projíždí. Tomu musí dát přednost. To je rozdíl mezi přechodem pro chodce, kterým musejí dát auta přednost.  Neplatí zde pro cyklistu ani přednost, když auto vyjíždí z vedlejší silnice na hlavní, má zde i značku, ale na cyklistu, který protíná dráhu takovému auto po vyznačeném přejezdu, se přednost nevztahuje,“ upozorňuje Ille.

Zdroj: Youtube

Jak se správně chovat na přejezdu pro cyklisty ukazuje instruktážní video. autor: Martin Ille

O tom, že letošní příznivé počasí vytáhlo na silnice cyklisty již nyní, svědčí i policejní statistika. Do 29. března  se  v regionu stalo šest nehod s cyklisty. Jeden při střetu s autem zemřel a pět jich utrpělo lehké zranění. Vloni do stejné doby byla nehoda pouze jedna. A za celý rok zemřeli dva cyklisté.

„Nejčastěji cyklisté přeceňují své síly hlavně na jaře, nebezpečí číhá i v podobě zbylého posypového materiálu na vozovkách. Zaznamenali jsme i nehody, kdy cyklisté přepravují na kole objemný náklad,“ říká vedoucí skupiny dopravních nehod Jiří Pech, který doporučuje jednak použití přilby i pro cyklisty nad 18 let, ale především osvětlení a reflexní prvky.