Řidič Škody Octavia jedoucí od Horního Žďáru na Lásenici se asi nestačil divit, když mu na rovince z lesa vběhl před kola kůň. Střetu již nešlo zabránit a zvíře narazilo boku auta. Šofér vyvázl bez zranění, ale kůň, který si utekl z ohrady na výlet,  si  odnesl tržné rány.

Podle policejní mluvčí Hany Millerová bylo nutné nejdříve zjistit majitele koně: „Bylo mu doporučeno, aby vyhledal veterinární péči. Škoda na vozidle je 100 tisíc korun."

Majiteli zvířete, které uteklo, může čekat i finanční postih, kromě toho, že bude muset uhradit škodu.
Jak informuje vedoucí skupiny dopravních nehod Jiří Pech,  bloková pokuta je až do dvou tisíc korun a ve správním řízení může být sankce 1500 až 2500 korun.

„Pokud by při nehodě byla  zraněná osoba, tak může vlastník zvířete čelit i stíhání pro trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti," vysvětluje policista Pech a dodává, že se to týká všech domácích zvířat, tedy například i psů, ale ne  volně žijící zvěře.

Na Jindřichohradecku to není první případ srážky auta s koněm. Například v roce 2010 se u Rodvínova v noci srazila dodávka se čtyřmi koni, zvířata nehodu nepřežila.

A letos v lednu se vydal pod vlivem alkoholu do ulic Jindřichova Hradce jezdec na koni. V křižovatce u kovárny nedal přednost osobnímu autu na hlavní. Po střetu na zraněném koni se jezdec snažil ujíždět, než ho policie zadržela.