Událost se stala na hranici katastru Smetanovy Lhoty a Varvažova u Varvažovského mostu na Písecku.

"Podle prvotních informací se jednalo o dělníka, na kterého spadla část rekonstruovaného starého mostu," uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanic Písek a Milevsko a se speciální technikou určenou na stabilizaci zřícených budov byla povolána technika ze stanice České Budějovice. Svoláni byli také dobrovolní hasiči obcí Ostrovec a Čimelice.

"Po příjezdu milevské jednotky, která byla na místě první, a průzkumu velitel zásahu podal zprávu, že se nejedná o zával dělníka. Spadl na něj kámen a vyproštění nebylo potřeba," doplnila mluvčí s tím, že jednotky byly odvolány.

Volyně vypadá jako vápenka.
Zaprášená Volyně, šéf firmy přiznal vinu

Podle informací policie došlo k uvolnění betonové části mostu, která spadla na dělníka cizí národnosti. "Jeho kolega ho převezl do nemocnice," uvedla policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová. Jeho zranění by nemělo být vážné.

Událost bude vyšetřovat inspektorát bezpečnosti práce jako pracovní úraz.

Na sociálních sítích se začaly šířit fámy, že je most vážně poškozený či že dokonce spadl. To však není pravda. Fámy vyvrátil Jaroslav Kozák, ředitel písecké pobočky Správy údržby silnic Jihočeského kraje, pod kterou most spadá. "Podle informací od stavbyvedoucího firmy Swietelsky, která most opravuje, se stalo, že při otloukání starých betonových vrstev spadla část betonu na jednoho zaměstnance. Někdo, kdo to viděl, zavolal záchranku," uvedl Jaroslav Kozák. Zaměstnanec by měl být podle informací od stavbyvedoucího zítra zase v práci.


Varvažovský most před rekonstrukcí.Zdroj: Deník/ Stanislava KoblihováHistorický most se opravuje po letech, protože měl špatné izolace a zatékalo do něj. Vzhledem k tomu, že se jedná o historickou památku, dohlížejí na opravy památkáři. V minulosti byl totiž most opravený nevhodnou technologií. "Most má dvě klenby a při předchozí opravě byla použitá ocelová síť a na ni nastříkaná omítka, která opadávala. Právě toto teď pracovníci odstraňují," vysvětlil Jaroslav Kozák.
Oprava mostu má být hotová do konce září. Celkové náklady jsou 8,4 milionu korun.