Záchranné složky ve čtvrtek deset minut před 17. hodinou vyjely k dopravní nehodě na železničním přejezdu u Nové Pece v lokalitě Nové Chalupy. Podle policejního mluvčího Milana Bajcury se zde střetl vlak s osobním autem. "Vlak tlačil auto před sebou na kolejích," uvedl Milan Bajcura. Podle jeho slov je jedna osoba v péči zdravotníků záchranné služby. Na místě zasahují i hasiči.

U nehody zasahovali záchranáři šumavské Horské služby. Ke srážce došlo krátce před čtvrtou hodinou na přejezdu, který nemá světelné značení. „Nemůžeme spekulovat, co bylo příčinou nehody, to je záležitost šetření Policie ČR. Faktem ale je, že v tu dobu velmi hustě v Nové Peci sněžilo,“ uvedl zasahující člen Horské služby Šumava Jan Kysela s tím, že nehodu dostali nahlášenu od dispečinku linky 155 Jihočeského kraje.

Ilustrační foto
Přerazil závory na přejezdu, pak projel vlak

Službukonající záchranář byl v tu chvíli na takzvané terénní obhlídce, takže se na místo dostal s potřebným vybavením během několika minut. „U nehody už zasahovali členové místního sboru dobrovolných hasičů, kteří se věnovali zraněnému řidiči. Ve vlaku naštěstí zraněn nebyl nikdo a i sám řidič neměl viditelná poranění,“ popsal situaci Jan Kysela. Dodal, že muž byl ovšem v silném šoku.

Hasiči řidiči auta poskytli prostředky proti prochladnutí. „Já jsem jej vyšetřil a nasadil pro jistotu krční límec, protože nebylo vyloučeno, že mohl utrpět poranění krčních obratlů. Pak jsme jej přemístili do sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby, který později dorazil,“ doplnil Jan Kysela. Sanitka pak muže převezla k dalšímu ošetření do nemocnice.

"Je to jeden z případů, kdy zasahujeme u událostí, které vlastně s naší obvyklou činností nesouvisejí. Dnes byl ovšem dojezdový čas zdravotníků ovlivněn tím, že kvůli sněžení a tím pádem stavu vozovky na Volarsku stojí mnoho kamionů,“ komentoval nehodu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Poděkoval zároveň dobrovolným hasičům za skvělou spolupráci.