Mnozí však riskují úraz při neopatrné jízdě.
„O tom, že nemotorizované účastníky silničního provozu řadíme z hlediska bezpečnosti do skupiny ohrožených, není pochyb,“ říká jihočeská policejní mluvčí Jana Kameníková.

„Vždyť zranění cyklistů a chodců při dopravních nehodách patří k nejvážnějším, mnohdy až tragickým.“

„V loňském roce jsme zaznamenali v Jihočeském kraji skoro 150 dopravních nehod s účastí cyklistů. V osmnácti případech se jednalo o děti.“

Při těchto dopravních nehodách byly dvě osoby usmrceny a 15 osob utrpělo těžké zranění.

Čtyřicítka hříšníků s alkoholem

„V porovnání s rokem 2007 jsme zaznamenali pokles o 42 dopravních nehod,“ pokračuje Jana Kameníková.

„Svoji roli při uvedeném počtu nehod sehrál i alkohol. Alkoholické nápoje před jízdou požilo bezmála 40 cyklistů.“

Za první čtvrtletí letošního roku způsobili cyklisté zatím tři dopravní nehody. Loni jich bylo 16.

Jeden cyklista před jízdou popíjel alkohol. O tom, že mnozí cyklisté před jízdou holdují alkoholu, svědčí nedávný případ.

„S naprosto nepochopitelným jednáním dvou cyklistů se setkali policisté před několika dny na Prachaticku. Na silnici u Vitějovic hlídka kontrolovala dva cyklisty, kteří nebyli žádným způsobem osvětleni. Navíc se před jízdou posilnili alkoholem. Cyklisté se zřejmě nepovažovali za účastníky silničního provozu a svým nebezpečným chováním tak ohrožovali nejenom sebe, ale i ostatní řidiče,“ dodala Jana Kameníková.

Nutné je osvětlení kola i cyklisty

Policisté také zároveň připomínají všem cyklistům, aby vždycky usedali na kolo, které je v dobrém technickém stavu. „Pozornost věnujte také dostatečnému osvětlení, a to nejen svého jízdního kola, ale i sebe sama. Dodržujte zásady bezpečného chování na silnici a v žádném případě neriskujte,“ dodává varovně policejní mluvčí Jana Kameníková.