Sice letos zbytečně vyhaslo o dva životy méně. To ale bohužel neznamená, že by za prvních šest měsíců klesl počet tragických nehod. Byl stejný jako vloni, kdy ale v červnu při čelním střetu s autobusem u Rodvínova zahynula celá tříčlenná posádka osobního auta.

Na Jindřichohradecku měli letos řidiči až do dubna čistý štít a nejtragičtějším měsícem se stal květen.
Podle policejní mluvčí Hany Millerové  je však velice nepříznivá skutečnost, že přibývá výrazně řidičů pod vlivem alkoholu, a také opilých cyklistů. Například tento týden v Českých Velenicích spadl s autem ze stráně řidič, který nadýchal 1,4 promile. A před nedávnem hlídka zadržela profesionálního šoféra, který přijel až z Brna a měl neuvěřitelných 3,4 promile.

„Nejedná se kolikrát o nízké hladiny alkoholu, ale mnohdy o poměrně vysoké hodnoty, kdy je rozpoznávací schopnost značně ovlivněna. Bohužel, podobná situace je i u cyklistů," uvedl vedoucí jindřichohradeckého dopravního inspektorátu Karel Kotil.  Jeho kolega z dopravních nehod Jiří Pech ještě přidává příklad z posledních dní, kdy seniorka na kole havarovala kvůli dehydrataci. „Staří lidé jezdí v horkém počasí na kolech často hodně oblečeni a nedodržují pitný režim," naznačuje problém Jiří Pech.