Od nedělního rána policisté pátrali po řidiči osobního vozidla, který na přechodu pro chodce ve Veselí nad Lužnicí srazil ženu (77). Ta svým zraněním, která byla neslučitelná se životem, na místě podlehla.

"Již během několika hodin po nehodě bylo vyšetřujícím policistům zřejmé, že událost ve Veselí nad Lužnicí může mít souvislost s případem neoprávněného užívání motorového vozidla, který byl oznámen policistům na Jindřichodradecku. Po osobním vozidle tovární značky Škoda Fabia, jakož i po mladém muži, který byl důvodně podezřelý, že vozidlo neoprávněného užívání, se však slehla zem. Díky pátrací relaci v médiích z nedělního večera pak táborští policisté získali poznatek k vozidlu, které mohlo být poškozeno uvedenou dopravní nehodou. Jeho nový majitel, který jej právě nedělního dopoledne za velmi nestandardních okolností koupil, jej policii následně vydal," rozplétá šetření tragické nehody policiejní mluvčí Miroslav Doubek.

Úsilí policistů se tak zaměřilo na vypátrání mladíka (22) z Jindřichohradecka, který mohl dle zjištěných informací s vozidlem jezdit a následně jej prodat.

Ten se měl pak podle Doubka díky získané finanční hotovosti pohybovat kdekoliv po celé republice, policisté dokonce pracovali s velmi věrohodným poznatkem, že mladík hodlá opustit republiku, a to zřejmě do Rakouska.

Rozsáhlá opatření, včetně další pátrací relace v médiích, zabránily mladému muži v jeho plánech. Do úterního dopoledne se ukrýval na Jindřichohradecku, kde jej vypátrali policisté tamního obvodního oddělení. Následně si jej převzali táborští kriminalisté. Jeho počáteční snaha zapírat byla marná. Pod tíhou důkazů, zajištěných stop, svědectví a dalších indicií, se k činu následně doznal.

Při své nebezpečné jízdě za snížené viditelnosti v husté mlze přes Veselí nad Lužnicí srazil na přechodu pro chodce starší ženu. Z obavy, že řídí vozidlo bez vědomí jeho majitele a rovněž bez řidičského oprávnění, z místa ujel. Následně vůz prodal a získané peníze hodlal použít pro vycestování z republiky, aby se vyhnul postihu.

V tom mu však táborští policisté za příkladné spolupráce s jindřichohradeckými kolegy dokázali zabránit. Mladého muže obvinili ze dvou trestných činů, a to zločinu usmrcení z nedbalosti dle druhého odstavce uvedeného skutku a přečinu neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku. U soudu mu tak hrozí až trest odnětí svobody na dobu až šesti let. Zároveň kriminalisté podali podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby.