Vloni totiž při prázdninových dopravních nehodách zemřeli tři lidé. I když jinak  je vývoj nehodovosti od 1. července do včerejška obdobný  jako ve stejném období loňského roku, nepatrně přibylo nehod, při kterých byl viník pod vlivem alkoholu. A jak zdůrazňuje zástupce vedoucího jindřichohradeckého dopravního inspektorátu Milan Urbanec, nejvíce nehod s alkoholem bylo vždy od pátku do soboty.

Alarmující však je, že je daleko více silně opilých řidičů a cyklistů," říká Milan Urbanec. Právě na omezení alkoholu za volantem byla i zaměřená celorepubliková dopravně preventivní akce s názvem „Řídím – piju nealko pivo", v rámci které policisté u Jindřichova Hradce zkontrolovali sedmačtyřicet řidičů a až na dva drobné přestupky, které řešili domluvou, žádný zásadní prohřešek neobjevili. A řidiči jako odměnu dostali od promotérky Českých pivovarů a sladoven Kristýny Zasadilové nealkoholické pivo.

„Smyslem tohoto preventivního projektu je představení a rozšíření povědomí o nealkoholickém nápoji pro řidiče, který je možnou alternativou z hlediska bezpečnosti a dodržování dopravních předpisů.  Při dopravních nehodách na silnicích totiž zbytečně vyhasínají lidské životy, jednou z příčin je právě požitý alkohol řidičem před jízdou," uvedla policejní mluvčí Hana Millerová.

Zatímco uplynulý pátek a sobota se obešly bez větších karambolů, čtvrtek byl pro dopravní policisty na Jindřichohradecku náročný. „Zaznamenali jsme čtyři nehody, při kterých se zranilo pět osob, z toho jedna vážně," zmínil Milan Urbanec.

U Dolního Žďáru řidič citroenu při odbočování zatím z nezjištěných příčin vyjel mimo komunikaci a poté čelně narazil do vzrostlého stromu. Utrpěl velmi těžké zranění a z místa byl letecky transportován do českobudějovické nemocnice. Okolnosti policisté vyšetřují a přivítají jakoukoli informaci na lince 974 233 250.

„Na silnicích se v poslední době hodně projevuje agresivita a arogance a také neochota pomoci druhým," komentuje vedoucí jindřichohradecké dopravní policie Karel Kotil. Podotýká, že hodně lidí nepříznivou čtvrteční situaci v dopravě dávala i do souvislosti s úplňkem.