Doprava na Jindřichohradecku měla včera černý den. Zhruba v půl čtvrté ráno se stala vážná dopravní nehoda u Halámek. Zde auto narazilo do stromu a řidič utrpěl těžké zranění.A kolem osmé hodiny se ve zrádné zatáčce u Lásenice ve směru na Jindřichův Hradec čelně střetla dvě osobní auta. Výsledkem bylo pět zraněných osob. Dvakrát na místě nehody přistál vrtulník záchranné služby a tři účastníky odvezla sanita.

Kolem sedmé hodiny zase zůstali uvěznění pasažéři ve vlaku z Jindřichova Hradce na Veselí nad Lužnicí. Po odjezdu ze zastávky Doňov začalo v lokomotivě hořet. Podle cestujících se nejdříve snažil mašinu uhasit personál vlaku a pak začali přijíždět hasiči.

„Jsme asi 300 metrů od hlavní silnice, nemůžeme vystoupit a z lokomotivy se kouří. Také se začínají sjíždět hasiči. Tak pro nás otec spolužačky jede, abychom dorazili do školy,“ uvedla jedna ze studentek ve vlaku.
Kolem 9. hodiny se dala souprava opět do pohybu, neboť pro ni přijela náhradní lokomotiva.

„Nikdo nebyl ohrožený. Hořet začalo na stanovišti pro strojvedoucího. Ten lokomotivu odpojil a popojel s ní, aby se požár nerozšířil dál. Vlak nabral 85 minut zpoždění,“ uvedl přímo na místě přednosta jindřichohradecké stanice František Šinko.

Ve Veselí nad Lužnicí, kam byla souprava odtažená, byla lokomotiva odpojená a vlak pokračoval s jinou.

Pro cestující vlaku, u kterého u Doňova začala hořet lokomotiva, přijela náhradní mašina. Foto: Deník/Lenka Novotná

Příčiny požáru a vzniklou škodu nyní bude posuzovat komise.
Mezitím policisté odkláněli dopravu u Lásenice, kde se stala další vážná dopravní nehoda.

„Asi 500 metrů za obcí ve směru na Jindřichův Hradec se čelně srazila dvě osobní auta a pět lidí bylo zraněno, pravděpodobně těžce,“ sdělila okresní policejní mluvčí Hana Millerová.

Na místě dvakrát přistával vrtulník, aby zraněné transportoval do Českých Budějovic a tři zraněné odvezly sanity do Jindřichova Hradce. Několik hodin hasiči odklízeli trosky a čistili silnici.

“Po nahlášení byl na místo vyslán rychlý zásahový automobil a cisterna ze stanice Jindřichův Hradec. Žádný ze zraněných nebyl v havarovaných vozech zaklíněn, hasiči nemuseli nikoho vystřihávat. Všechny bylo možné z vozů vyndat bez použití speciálního nářadí,“ popsala zásah mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů.
Ani začátek týdne se na Jindřichohradecku moc nevydařil. V pondělí se stalo osm dopravních nehod s jedním zraněním.

To jenom potvrzuje vývoj statistik, kdy sice karambolů ubývá, ale následky jsou těžší.