Po nezbytné kontrole dokladů a stavu lékárničky proto řidiči, a pokud měli zájem, tak i spolujezdci,  mohli vyzkoušet masáž srdce a případně umělé dýchání na  takzvané „Andule“.

Lektorka Červeného kříže Aneta Přílepková vždy nejdříve vysvětlila a názorně ukázala zásady při oživování, a poté si již mohli řidiči vyzkoušet, jak provést nepřímou masáž srdce.

„Obecně platí poměr 30 stlačení hrudníku ku dvěma vdechům. I když v poslední době se od umělého dýchání dost upouští. Člověk má totiž v těle dostatek kyslíku, aby to zvládl do příjezdu záchranky,“ vysvětluje zdravotnice.
Jak doplnila ředitelka oblastního spolku červeného kříže Lenka Kalábová, v poslední době má již hodně řidičů o poskytování první pomoci velké povědomí. „Myslím si, že řidiči do určité míry mají znalosti, většinou nevědí novinky, třeba s tím, že už se nemusí dělat dýchání. Dnes i hodně firem dělá pro své zaměstnance školení, my pořádáme různé kurzy,“ míní ředitelka Červeného kříže.

Samotní řidiči přiznávají, že teoreticky první pomoc zvládají, ale když by přijeli třeba k dopravní nehodě, nedokáží říct, jak by reagovali.

Josef Lovětínský z Valtínova se před asi patnácti lety k nehodě se zraněním dostal. „Bylo nás tam víc, což asi bylo velké štěstí, takže jsme zraněnému vytáhli zapadlý jazyk, aby mohl začít dýchat a podařilo se ho zachránit. Ale kdyby tam byl člověk sám, tak nevím, jak bych se zachoval.“

Jeho spolujezdec Vladimír Vybíral je rád, že zatím se do takové situace nedostal a poznamenává, že by měl možná strach.

Mezi zastavenými řidiči byl  včera i učitel dačické autoškoly Miloš Nevrkla. „Popravdě řečeno, ještě jsem se do takové situace nikdy nedostal, ale určitě bych to dal dohromady. Součástí výuky našich žáků je první pomoc, kterou nám školí zdravotní sestra, žáci také dělají ze zdravovědy závěrečné testy,“ sdělil učitel autoškoly.

Další řidička rytmus nepřímé masáže srdce přirovnala ke známé vánoční koledě „rolničky“ a dodala, že pracuje v pojišťovně a mají na první pomoc školení.

Jak postupovat:

- při příjezdu k nehodě je nutná nejdříve první technická pomoc, tedy zajistit auto proti pohybu a umístit výstražný trojúhelník
- zjistit kolik je zraněných a jak a volat záchranku – tel. 155
- dispečerce na záchrance se představit, popsat co nejpřesněji místo události a rozsah zranění
- neukončovat hovor, dispečerka může po telefonu radit
- nejdříve pomoci lidem s masivním krvácením, pak v bezvědomí
- vytáhnout zraněného z auta pouze když nedýchá, jinak ho necháme uvnitř a nehýbáme s ním a necháme ho hlídat