Navzdory tomu, jak děsivě vypadala, řidička i dvě děti vyvázly s pravděpodobně s lehkými zraněními. Podle vedoucího jindřichohradecké služby dopravní policie Karla Kotila byla hlavní příčinou nehody nepřiměřená rychlost.

„Řidička jedoucí od Kunžaku nepřizpůsobila rychlost, vůz vylétl ze zatáčky a převrátil se na střechu," popsal Karel Kotil. Doplnil, že vozovka byla namoklá.

V této zatáčce vyhaslo v posledních letech již šest životů.

Zatáčka smrti:

Červenec 2002: motorkář se střetl se dvěma auty, spolujezdkyně zemřela
Prosinec 2005: noční nehoda dodávky, ve které zemřeli dva lidé, měla nádech alkoholu
Březen 2008: řidič dodávky vyjel do protisměru
a střetl se s kamionem, smrtelně se zranil
Květen 2012: smyk a náraz do auta stál život řidičku
Listopad 2015: řidička osobního auta vjela do protisměru, čelní střet nepřežil řidič druhého vozu

Opět se mezi řidiči rozvinula diskuse o tom, jak ještě více místo zvýraznit, zda by tam policisté neměli měřit rychlost a podobně. Polemika šoféry rozdělila na dva tábory, z nichž jeden tvrdí, že žádné opatření nepomůže, když do zatáčky někdo vletí obrovskou rychlostí, a žádná značka ho nezpomalí.

„Prostě se tam musí snížit rychlost. Jsou zde instalované značky omezující ji na sedmdesát, místo je zvýrazněno reflexními prvky, udělaly se úpravy zeleně a svodidel v zatáčce. Dokonce jsme zde zkoušeli i měřit rychlost, takže se pro bezpečnost udělalo již hodně, jak jinak přimět řidiče zpomalit, ale bohužel, řada z nich nereaguje," zmínil Karel Kotil.

Jen kousek dál směrem na Hospříz se v pátek stala také vážná dopravní nehoda. Řidič Jeepu Grand Cherokee podle policejní mluvčí Hany Millerové při vyjíždění z místa ležícího mimo silnici na hlavní tah na Dačice pravděpodobně nedal přednost v jízdě šestadvacetiletému motocyklistovi a následoval střet. „Po nárazu byl motocyklista odhozen přes kapotu auta ještě asi 46 metrů. Utrpěl těžká zranění s odhadovanou dobou léčení nejméně půl roku," uvedla Hana Millerová s tím, že se dalším šetřením příčin nehody zabývají kriminalisté.
Pátek, kdy na Jindřichohradecku udeřila vedra, byl na nehody velice „bohatý".

„Podobná situace s nástupem veder nastala i v loňském roce. První den jsme zaznamenali zvýšený počet nehod," zmínil Karel Kotil.
Právě dopolední nehoda před Hospřízí, jejíž vyšetřování na několik hodin uzavřelo hlavní tah na Dačice, byla tou první. Na této trase se do večera přihodilo několik karambolů. Další nehoda se po polední stala v Třeboni, kde se srazili dva motorkáři. U Klikova na Suchdolsku zase jeli vedle sebe dva cyklisté a s nestačili se vyhnout protijedoucímu kolaři. Mezi kuriózní patří ta z Českých Velenic.

„Řidič nevěnoval dostatečnou pozornost řízení, vjel na chodník, narazil do domu, dopravní značky a než zastavil, ještě narazil do schodů," doplnil Karel Kotil.

Další dvě nehody cyklistů byly s nádechem alkoholu. V Branné u Třeboně havaroval cyklista, který pak policistům nadýchal téměř 1,3 promile. Daleko víc alkoholu v sobě měla dvojice rodičů, kteří jeli na kole a vezli v sedačkách děti od Jemčiny k pile na Šimanově. Spadli do strouhy a oba nadýchali přes dvě promile.

Policejní mluvčí Hana Millerová apeluje před začátkem prázdnin na všechny účastníky silničního provozu, aby se cesta za vytouženou dovolenou nestala nepříjemným zážitkem. „Je důležité dodržovat pitný režim, bezpečnostní přestávky, vyvarovat se příliš hlučné hudby, a to hlavně ze sluchátek, což je nešvar i cyklistů a chodců, kteří poté nevnímají a neslyší, že se třeba blíží auto," zdůraznila.