Dva muži se jeli podívat v Dráchově na jez, poté, co jako ostatní ze skupiny loď přenesli, zachytil je ale zpětný proud, loď se s nimi ale převrátila a oba se potopili pod vodu. Informoval o tom policejní mluvčí Milan Bajcura.

Doplnil, že jednoho muže (ročník 1983) se podařilo vyprostit a oživit. "Stabilizovaného jej záchranáři převezli do nemocnice," doplnil mluvčí. Druhý muž (ročník 1986) byl ještě v sobotu večer stále pod jezem.

Vodáci sjížděli řeku s partou přátel, většina z nich podle policie lodě přes jez přenesla, zmíněná dvojice se rozhodla na jez dojet podívat. Případ šetří soběslavští policisté.

Další podobný případ se v sobotu stal na Orlické přehradě. Policisté tady odpoledne zahájili pátrání po muži, který u kempu Radava skákal spolu s dalšími ze člunu do vody. Bohužel ale zůstal pod hladinou a podle policejního mluvčího Milana Bajcury po něm pátrají všechny složky IZS, které přijely na místo. "Před třetí hodinou odpoledne bylo na Zdravotnické operační středisko ZZS JčK ohlášeno další tonutí, tentokrát v Orlické přehradě u kempu Radava. Podle prvních informací se jednalo o muže středního věku. K události byla vyslány posádka ZZS Milevsko, Vodní záchranná služba Orlík a další složky IZS. Bohužel, ani v tomto případě nebylo pátrání po utonulém úspěšné a je stále pohřešován," doplnila k případu v sobotu pozdě večer tisková mluvčí ZZS JčK Petra Kafková.

Po muži v Orlíku pátrali policisté z obvodního oddělení Zvíkovské Podhradí za pomocí policejního kajutového člunu. Podle Milana Bajcury dalším šetřením zjistili, že si trojice mužů půjčila člun z půjčovny v zmiňovaném kempu a jeli se projet. Poté jeden z nich několik desítek metrů od břehu z člunu vyskočil a již nevyplaval.

"Na místo kromě policistů ze Zvíkovského Podhradí a hasičů z Milevska byli vysláni policisté Zásahové jednotky, výše uvedení potápěči, kteří ukončili pátrání u Soběslavi a pokračovali k místu určení. Dále se na Orlickou přehradu přesunuli zdravotníci z Vodní záchranné služby Plzeňského kraje, jenž disponují na lodi silnějším sonarem. Pátrání po utonulém muži (roč. 1978) pokračovalo do pozdních nočních hodin, bez kladného výsledku. V neděli budeme v pátrání pokračovat," uvedl Milan Bajcura.

"Připomínáme všech osobám, kteří se pohybují na přehradách, řekách a vodních plochách, aby nikdy neriskovaly a nepřeceňovaly své síly," zdůraznil Milan Bajcura.

Poslední sobotní případ tonutí, kde zasahovaly složky IZS se podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petry Kafkové odehrál odpoledne na Českokrumlovsku. Batole spadlo do zahradního bazénu a po vytažení z vody bylo v bezvědomí a nedýchalo. K události vyjížděly dvě posádky záchranné služby. Díky včasnému vytažení z vody a dobře poskytnuté první pomoci bylo dítě při příjezdu záchranářů již při vědomí. Zdravotníci jeho stav stabilizovali a následně transportovali do nemocnice.

V Táboře do neděle hostuje jedinečný český cirkus, hororová rodina Ohana přijela do druhého největšího města v kraji poprvé.
VIDEO: Hororová rodina poprvé dorazila do Tábora, děsit bude do neděle

Na Dráchovském jezu také pokračovalo pátrání po vodákovi ještě v sobotu odpoledne. Po řece přitom dál přijížděli další vodáci. Naštěstí se nikdo další o splutí jezu nepokoušel a jez přenášeli. Jak upozornila přímo na jezu obyvatelka Dráchova Miluše Hrošková, při podobném zvýšeném stavu hladiny není nebezpečné jen splouvání jezu, ale i vedlejší šlajsny. "Vodní vír je silný a dokáže vás vtáhnout i když projedete šlajsnou," upozornila Miluše Hrošková.

Další svědkyně tragédie na jezu Jaroslava Fousková zdůraznila, že dráchovský jez patří dlouhodobě k obávaným místům na Lužnici. Není přitom sám. "Když jedu na řeku, tak si o ní něco zjistím," podivila se v této souvislosti nad lehkovážností některých vodáků Jaroslava Fousková.

Jen před několika týdny přitom jez zažil podobné drama. Zvrhla se na něm kanoe se dvěma vojáky. Dvojice, která jim jela na pomoc se zvrhla také a nakonec vodní vír pod jezem vtáhl i třetí posádku, která se pokoušela o pomoc druhům. "To ale byli vojáci, byli trénovaní a měli štěstí," zdůraznila Miluše Hrošková. "Zachytili se lana, které se omotalo kolem nějakého dřeva," dodala žena, která bydlí podobně jako sousedka jen kousek od vody. Mužům uvězněným v řece se nakonec dostalo pomoci a vyvázli. 

V sobotu ale byla situace ještě dramatičtější. O záchranu vodáků se pokoušeli jejich kamarádi, místní a přivolaní zdravotníci, hasiči a policisté. Přiletěl i vrtulník letecké záchranky Armády ČR. Jednoho muže se podařilo dostat z vody. O její síle ale svědčí to, že proud strhl z muže i plovací vestu. Podařilo se i oživit vodáka, který byl již ve stabilizovaném stavu odvezen do nemocnice. 

Po druhém muži ale bylo pátrání ještě brzo odpoledne bezvýsledné. Jak nebezpečný je jez, ukazoval třeba i kmen dlouhý přes dva metry a silný přibližně půl metru, který po celé odpoledne držel těsně pod jezem vodní vír. Nepustil ani barel s věcmi nešťastných vodáků. Barel sice byl vidět na hladině, ale sotva se vzdálil pár desítek centimetrů, zpětný proud jej zatlačil znovu k jezu. Sílu Lužnice dokumentovala i skutečnost, že s ní musel zápasit i motor záchranářského člunu hasičů, ani ten se proti mohutnému proudu nepohyboval lehce.

Na jezu jsou sice z obou stran házecí kruhy a míče se síťkou, jeden sem před časem dokonce místní instalovali po velké vodě, která jej utrhla nahoře na Nežárce. Ale šíře jezu je několik desítek metrů a na velkou vzdálenost házet záchranné prvky je velmi těžké. V řece nad jezem byla i bójka, která varovala vodáky, že nemají vjíždět na jez, ale mají nebezpečné místo přenášet. Jenže bójku před časem utrhla velká voda a nová dosud osazena nebyla. O tom, že by měla svůj smysl, svědčí i to, že během záchranářských prací stále připlouvaly další skupinky vodáků. Naštěstí už byli obezřetnější a kolem jezu lodi přenášeli.

Na možné nebezpečí při sjíždění Lužnice v těchto dnech, kdy se zvýší hladina po nedávných deštích upozornil v týdnu Deník a v sobotu ráno také ranní relace Českého hydrometeorologického ústavu v Českém rozhlasu. Podle Markéty Augustinové z Českého hydrometeorologického ústavu byla v pátek ráno na jezu Pilař na horním toku Lužnice nedaleko Chlumu u Třeboně ještě na úrovni 1. stupně povodňového nebezpečí, což je 300 cm. 

V sobotu ráno měla 262 cm na Pilaři a průtok 26 kubíků za vteřinu, v sobotu v poledne pak na Pilaři 255 cm a 24 kubíků a zvýšený průtok putoval dál dlouhou řekou. V sobotu v poledne například v Bechyni měla řeka hladinu 189 cm a průtok 47 kubíků za vteřinu, před velkými dešti měla řeka v Bechyni jeden metr a průtok sedm kubíků. Na Pilaři měla Lužnice před dešti hladinu 140 cm a průtok zhruba pět kubíků!

Záchrana zraněného německého turisty
Na Šumavě zachraňovali německého turistu

V kraji to letos nejsou první případy tonutí. V červnu se utopil vodák, který sjížděl Vltavu v úseku mezi zříceninou hradu Dívčí kámen a Boršovem nad Vltavou. 

Ve druhé polovině července se koupání málem stalo osudným pro staršího muže u Malého jezu v Českých Budějovicích. Muž si šel zaplavat do Malše, vodní proud ho strhnul do propusti (šlajsny) a dostal se do bubnu pod jezem. Z vodního válce se mu sice po několika pokusech podařilo dostat, ale vyčerpalo ho to natolik, že již nedokázal doplavat ke břehu a zůstal v bezvědomí pod hladinou. Zachránil ho lékař jihočeské záchranky, který byl náhodou na místě.

Týden předtím přišly o život na Prachaticku a Českokrumlovsku dvě děti, obě ve vodě. Jedno utonulo v obecním rybníku a druhé v jezírku u rodinného domu.

Letní měsíce lákají k vodním radovánkám, statistiky za poslední roky jsou však alarmující. Utonulých osob přibývá, většinou je důvodem neobezřetnost.

Jak přiblížila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková, od začátku června zasahovaly záchranáři u čtrnácti tonoucích osob. Z toho bylo šest dětí. "V drtivé většině batolata tonoucí v zahradním bazénu, nebo v jezírku!" nabádala rodiče k obezřetnosti Petra Kafková. Jedno malé dítě se topilo v rybníku a jedna slečna v řece. Dvě děti na následky tonutí bohužel zemřely. V ostatních případech byla záchrana úspěšná. Letos už v kraji tonulo i osm dospělých. Čtyři osoby se topily v rybníku nebo přehradě a čtyři v řece. Většinu z nich se záchranářům podařilo zachránit, výjimkou jsou sobotní dva pohřešovaní v Lužnici a Orlíku.

V minulém roce od 1. června do 15. srpna záchranáři vyjížděli k 18 případům tonutí. „Z toho jedenáct osob zemřelo! V šesti případech se jednalo o tonutí v bazénech a koupalištích a ve dvanácti v přírodních vodách, z toho pětkrát v řece a sedmkrát v rybníku,“ upozornila na vzrůstající tendenci Petra Kafková.