Vážná dopravní nehoda se stala v sobotu kolem 21.15 hodin na silnici mezi Kamenným Újezdem a Velešínem. U odbočky na Milíkovice se srazil autobus se stádem krav. Řidič jej uviděl na poslední chvíli za zatáčkou a nestačil zabrzdit.

"Na místo okamžitě vyjely čtyři posádky záchranné zravotnické služby z Kaplice, Českých Budějovic a Českého Krumlova. Celkem bylo zraněno pět osob. Těžké zranění utrpěl náhradní řidič, který seděl na sedadle vpředu vpravo. Po vyproštění a stabilizaci jsme ho s poraněním  dolních končetin transportovali na traumacentrum českobudějovické nemocnice," uvedla mluvčí záchranářů Petra Kafková.

Další tři cestující z autobusu utrpěli lehká zranění a byli také převezeni do nemocnice. O jednu ženu se navíc na místě postaral psycholog. Zdravotnická část zásahu skončila ve 22 hodin.

Autobus měl zcela zničenou přední část, kde seděl druhý řidič. Hasiči ho proto vyprošťovali pomocí speciálního hydraulického zařízení. Dále pomohli všem cestujícím opustit autobus. Ten patřil cestovní kanceláři z Mělnicka. Jelo v něm celkem 52 lidí vracejících se z lyžařského zájezdu v Rakousku.

Srážku nepřežilo několik zvířat. "Osm krav zemřelo nárazem. Devátou musel veterinář utratit," upřesnila mluvčí hasičů Vendula Matějů.

K nehodě byl přivolán také autobus Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Všichni cestující byli převezeni na stanici v Českých Budějovicích, kde jim bylo poskytnuto zázemí a občerstvení do doby, než pro ně přijel náhradní autobus. Do autobusu hasičů byly také přeloženy všechny jejich věci. Na stanici v Českých Budějovicích se dostavili i pracovníci organizací Adra a Český červený kříž.

Silnice byla v místě nehody uzavřena, dopravu řídili policisté. Po skončení vyšetřování zajistili hasiči úklid komunikace, o těla krav se postaral jejich majitel.

Policisté dále vyšetřují, jak se krávy dostaly na silnici, kde neměly co dělat. Jejich majitel může být obviněn z trestného činu obecného ohrožení. Pravděpodobně totiž dostatečně nezajistil ohrazení kravína, ze kterého posléze krávy utekly.

Při nehodě byla způsobena škoda ve výši zhruba 800 000 korun na autobuse a zhruba 200 000 korun na uhynulém dobytku.