Před několika dny muž jezdil po areálu jindřichohradecké nemocnice a když ho u vjezdu zastavila policejní hlídka, nadýchal přes 3,2 promile. Jen pár dní před tím v Třeboni řidič srazil cyklistku a ujel. Policisté ho dohledali a nadýchal přes 3,5 promile, navíc měl kvůli zdraví odebraný řidičské oprávnění.
V roce 2010 muži zákona zastavili řidičku, které naměřili neuvěřitelných 4,6 promile.

Rekordmani s alkoholem za volantem se bohužel nacházejí i mezi profesionály. Vloni v létě dopravní policisté u Dolní Lhoty zastavili dvaapadesátiletého řidiče nákladního auta, který nadýchal přes tři promile. Ještě překvapivější bylo, že muž byl profesionální šofér a vyjel až z Brna.
Za první čtvrtletí letošního roku podle zástupce vedoucího jindřichohradecké služby dopravní policie Milana Urbance byl u patnácti viníků nehody alkohol. Vloni to bylo devět případů a v roce 2012  „jen" čtyři.

„Při kontrolách se snažíme pokrývat celý okres. Zaznamenáváme nárůst alkoholu za volantem. Přitom sankce jsou dnes poměrně vysoké.  Může to být dáno i tím, že mladí řidiči žijí, tak trochu ze dne na den a nevidí důsledky svého jednání," míní Milan Urbanec. Daleko častěji totiž policisté nacházejí za volantem mladší řidiče, i když zrovna výše zmíněné případy se dotýkají spíše šoférů středního a staršího věku.

Samostatnou kapitolou jsou dnes i drogy za volantem. „Této problematice se věnujeme ve všech směrech. Při dopravních nehodách, už když je nepatrné podezření, tak děláme automaticky nejenom zkoušku na alkohol, ale také test na drogy," zdůraznil dopravní policista.

Lidé většinou moc tolerantní k alkoholu za volantem nejsou. Například Jana Zarečná z Dačic  je naopak pro přísnější tresty: „Žádná tolerance být nesmí, to by se někteří vykukové vymlouvali, že mysleli, že po vypití něčeho, budou stále ještě v toleranci."

Také Miroslava Hoyerová z Kardašovy Řečice je pro nekompromisní řešení, protože alkohol za volant nepatří. „Odebírala bych řidičáky natvrdo," reaguje.
Jindřichohradecká rodačka Eliska Felcmanova Robins, která dnes žije v USA, míní, že lidé, kteří chtějí pít a řídit tady budou, ať jsou tresty jakkoli vysoké.
„Tady v USA máme povoleno 0,8 promile, ale po třech řízeních v opilosti seberou řidičák a člověk jde do vězení," popisuje americký systém.

Bohumil Pidrman z Dačicka sedí za volantem každý den a zavedl by toleranci pro zbytkový alkohol tak do 0,3 promile: „Ale za překročení tohoto limitu bych tresty daleko víc zpřísnil," dodal.

případa alkoholu za volantem