Ve výše popsané situaci začíná taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému, které si kladlo za cíl prověřit součinnost na všech úrovních řízení při společném zásahu u dopravní nehody s velkým počtem zraněných. Při cvičení se podle informací Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje také ověřovaly stanovené postupy a činnosti jednotlivých složek podle pravidel, která jsou pro podobné mimořádné události určena.

Po ohlášení "nafingované" a realisticky vypadající nehody na linku tísňového volání 112 operační důstojník vyslal na místo jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z Dačic a zároveň požádal o mezikrajskou výpomoc jednotky HZS kraje Vysočina, Telče a Jemnice.

Hromadná nehoda autobusu a dvou aut u Drhovle na Písecku byla naštěstí jen cvičení záchranných složek.
Amputovaná ruka a díra v noze. Jezděte opatrně, takhle byste skončit nechtěli

Jednotky hasičů po svém příjezdu na místo události prováděly průzkum situace. Velitel zásahu vydal povel k zajištění vozidel a vytvoření vstupu do autobusu.

Každý měl svůj úkol

Policie ČR spolu s Městskou policií Dačice uzavřela prostor zásahu. Zdravotnická záchranná služba ošetřovala zraněné. Jednalo se o 16 zraněných osob, včetně těhotné ženy, které nehoda spustila takzvané prodromy, tedy příznaky porodu. Hasiči třídili zraněné podle priorit a vynášeli je z autobusu. Policisté zjišťovali identifikaci zraněných osob. Ve stejném čase profesionální hasiči z Jemnice a Telče vyprošťovali řidiče z havarovaných osobních aut.

Realistické namaskování figurantů ze Střední školy technické a obchodní v Dačicích zajistili členové Českého červeného kříže z pobočky v Jindřichově Hradci.