Rostislav Šimůnek nejlépe zvládl nesoutěžní dmRodinný běh na tři kilometry. "Taktika byla hned od začátku se držet na špici, po prvním kole udržovat tempo. Jsem rád soutěživý. Když prohraju, musím prohru přijmout, tento den to nenastalo, vyhrál jsem," konstatoval.

Rodinný dm běh v Českých BudějovicíchZdroj: Deník / Jaroslav SýbekAkci si užíval. "Atmosféra byla jako na olympiádě, všichni tleskali, všichni fandili, nejenom mně, ale i ostatním. Atmosféra byla boží," sdělil Deníku nejrychlejší muž v cíli.

Na trasu závodu se vydal z náměstí třítisícový dav. Hendikepovaný sportovec, florbalista Ladislav Pešek, absolvoval na vozíku tři kilometry. "Bylo to na pohodu. Je tu krásná atmosféra, krásný sportovní večer. Mám radost z medaile, kterou jsem v cíli dostal," těšil se z památeční rekvizity, kterou obdržel v cíli každý účastník.

V sobotu se v 18.30 rozeběhne šestý ročník Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice. Na jeho start se postaví celkem 3 500 vytrvalců z 37 zemí světa.  V čele startovního pole bude hvězda vytrvalostního běhu Wilson Kipsang
Tři a půl tisíce běžců vyrazí v sobotu na šestý českobudějovický půlmaraton

Hlavní závod, Mattoni 1/2Maraton, v čele s africkými hvězdami odstartoval v Českých Budějovicích v 18.30, v horku od začátku diktovali tempo keňští reprezentanti.

Nejlepší tři muži Mattoni 1/2Maratonu ČB: 1. Justus Kangogo (Keňa) 1:02,47, 2. Paul Mwangi (Keňa) 1:04,33, 3. Paulo Roberto Paula (Brazílie) 1:05,25.  

Na startu stál také Ivo Eichler: "Každý rok běhám půlmaraton v Českých Budějovicích. Už jsem tady trochu jako doma. Je to krása, nádherný závod, i když je opravdu letos trochu horko," podělil se o své dojmy. 

Po půlhodině vedl Justus Kangogo, jenž nasadil k trháku a zvyšoval náskok. Doběhl v čase 1:02,47, s nímž byl spokojen, i když o traťový rekord nešlo. 

Pro Českou televizi Keňan přiznal, že šlo s ohledem na počasí o velmi náročný  závod: "Dlouho jsem běžel sám. A další věc, proč byl závod pro mne jeden  z nejtěžších, je horko, v němž bylo obrovsky těžké běžet," uvedl.

V sobotu se v 18.30 rozeběhne šestý ročník Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice. Na jeho start se postaví celkem 3 500 vytrvalců z 37 zemí světa.  V čele startovního pole bude hvězda vytrvalostního běhu Wilson Kipsang
Jeden z nejlepších vytrvalců na světě je na jihu. Poskytl Deníku rozhovor


Než si poslechl na českobudějovickém náměstí národní hymnu, převzal symbolický klíč od vozu z rukou bývalého basketbalisty Českých Budějovic Josefa Kiselici. Sobotní RunCzech na jihu patřil jemu.

RunCzech v Českých Budějovicích.
Vítězka zaběhla rekord závodu, Pechek nejrychlejším Čechem